22 personer gripna av nederländsk polis efter skandalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Nederländsk polis har gripit 22 personer efter skandalmatchen där Davy Klaassen träffades i huvudet av en inkastad cigarettändare i prestigemötet mellan Feyenoord och Ajax i onsdags. Nu skärper det holländska fotbollsförbundet regelverket.

– Vi har fått nog, säger förbundsordföranden Marianne van Leeuwen.

Klaassen fick ett jack i huvudet och blodet rann och cupmatchen bröts tillfälligt innan den återupptogs och kunde spelas klart. Ajax vann med 2-1 och gick till final i den holländska cupen.

Scenerna har chockat nederländsk fotboll som ändå upplevt mycket läktarvåld genom åren. Även Fifa-chefen reagerar.

”Jag uppmanar till lämplig utredning”, skriver Gianni Infantino på sociala medier.

– Det var någon sorts bråk och jag gick för att försöka lugna ner saker och ting. Sedan träffades jag av något i huvudet. I början gjorde det bara ont. Det övergick snabbt i ilska. Jag tänkte för mig själv: ”Hur är det här möjligt?”,säger Klaassen till Ajax hemsida.

Som en konsekvens kommer delar av Feyenoords hemmaarena De Kuip att stängas ner till kvartsfinalen mot Roma i Europa League den 13 april. Uefa har också portat nederländska supportar till Europamatcherna på bortaplan. Matchen i Rotterdam spelades utan bortasupportrar.

Omedelbara regeländringar från förbundet

Det holländska fotbollsförbundet KNVB genomförde på torsdagen skärpningar i regelverket som ger vid handen att domaren omedelbart ska stoppa en match om föremål slängs in på planen eller om en eller flera supportrar springer in på planen. Om ett föremål träffar en spelare eller domare ska matchen avslutas på en gång och inte återupptas – som den gjordes i onsdag.

– Med dessa steg kommer potentiella förövare förhoppningsvis inte längre att fundera på att attackera spelarna på planen. Vi har fått nog av det, säger KNVB:s chef Marianne van Leeuwen, enligt Reuters.

– Planen är helig. Spelarna och alla andra på planen måste kunna göra sitt jobb under säkra förhållanden.

TOTO KNVB Beker

Feyenoord

1 - 2

Ajax

De Kuip, Rotterdam
Publik: 47500
Domare: Allard Lindhout

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.