22 svenska fotbollsmatcher är misstänkta för matchfixning 2020. Foto: SVT.

22 svenska fotbollsmatcher misstänkta för matchfixning 2020

Uppdaterad
Publicerad

22. Så många svenska fotbollsmatcher utredde Svenska fotbollförbundet för misstänkt matchfixning under 2020.

Såväl i allsvenskan som längre ner i seriesystemet.

– Vi får fler och fler tips från fotbollsrörelsen för varje år, säger Svenska fotbollförbundets matchfixningsansvarige Johan Claesson.

Senare i år kommer en tidigare allsvensk fotbollsspelare ställas inför rätta för att ha tagit ett gult kort med flit i en allsvensk match 2019.

I samma rättegång kommer två före detta landslagsspelare i futsal ställas inför rätta för att ha manipulerat ett antal matcher på lägre nivå under samma år.

Matchfixning

”Grund att titta närmare på det”

Även året därpå, 2020, kan svenska fotbollsmatcher ha varit fixade. SVT Sport kan nu berätta att Svenska fotbollförbundet under året flaggat inte mindre än 22 matcher som misstänkta.

– Och då handlar det inte bara om att det är supporter som misstänkt något och hört av sig till oss, utan när det gäller de här matcherna har det funnits något som gjort att vi initialt sett något som gjort att vi känt att det funnits grund för att titta närmare på det, säger Johan Claesson, integrity officer på Svenska fotbollförbundet, och den som är ansvarig för arbetet mot matchfixning på förbundet.

Färre än 2019

Av de 22 matcherna, som spelats på både elitnivå och längre ner i seriesystemet, är det åtta som ligger på den övre delen av förbundets misstankeskala, som går i fyra olika kategorier.

22 matcher är en klar minskning från år 2019, då hela 47 matcher (varav 19 på den övre delen av misstankeskalan) misstänktes för matchfixning.

– Men det tror vi är kopplat till pandemin, fjolåret kan vi nästan räkna bort när det gäller jämförelser. Dels så spelades det enkelserier i division 2 och 3, som normalt sett är ganska belastade när det gäller den här typen av problematik. Dessutom var det inget spel alls i U21-serierna, som också brukar ha en stor matchfixningsproblematik, säger Claesson, och fortsätter:

– Och vanligtvis är vi ganska ensamma om att ha matcher, men 2020 spelade både Premier League och andra serier långt in på sommaren. Dessutom har det inte varit någon publik, och därmed inte lika lätt för matchfixare att ta sig in på arenorna och bevaka och hålla koll på spelarna.

– Dessutom har ju matchfixningen en tydligt internationell koppling, och de tydliga reserestriktionerna har ju gjort det svårare även för kriminella att resa.

”Stadig ökning”

Trots att antalet misstänkta matcher under 2020 var färre än tidigare år ser dock inte Johan Claesson, en minskning av tipsen om fixade matcher i svensk fotboll.

– Det är en fortsatt stadig ökning av tips in från fotbollsrörelsen, så förhoppningsvis har de insett att det här är viktigt, säger han.

– Så vi kan inte utesluta att det förebyggande arbetet vi har gjort till viss del har börjat bära frukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet