500 licensierade spelare – Moldaviens tuffa förutsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ställs i EM-kvalet på torsdag mot Moldavien – som har drygt 500 licensierade spelare (damer) i landet.

Det är i Orhei, en timmes bilfärd ifrån huvudstaden Chisinau, som Sveriges första avspark i EM-kvalet sker. Och dan före dan fortsätter Blågult att nöta in det nya spelsystemet 4-3-3. Även den sista träningen inför match var helt öppen för media och publik.

Av ekonomiska skäl har hemmanationen Moldavien valt bort de större, etablerade arenorna för den här tävlingsmatchen. Och det blir alltså på en stadion utan fungerande elljus det ska avgöras. På eftermiddagstid. Mot ett moldaviskt landslag som stolt återuppstått efter över 8 års uppehåll pga dåliga resultat och spelarbrist. Men nu är klubbverksamheten på uppgång och landslaget lyckades i sin comeback vinna förkvalet in till EM-kvalet.

Förbundskapten Alina Stetenco ser fram emot en svår, men inspirerande, utmaning.

– Det är en viktig match för oss, mot ett stort lag, Sverige. Det är första kvalmatchen, och vi har inga skador, men vi har ett ungt lag och det blir tufft, säger Stetenco till SVT Sport, och tillägger:

-  Vi ska inte försvara med hela laget.

Men Sverige har i många kvalmatcher mött just lågt rankade nationer med extremt låga och kompakta försvar och Lotta Schelin förväntar sig även denna gång en motståndare som backar hem och försöker täppa till.

– Vi har vart där förut och vi vet att det är tufft att möta sådana lag, så vi vet att det är viktigt att få ett mål ganska snart så att vi kan vara avslappnade i det. Vårt jobb är att se till att ha mycket rörelse på alla spelare, så att de får röra sig, och vi kan skapa de ytor som antagligen inte finns, säger Schelin till SVT Sport.

Moldavien har endast 539 licensierade spelare, och bara 8 lag i sin liga.

Sverige, som efter VM tappade till en sjundeplats på världsrankingen, ställs nu mot lag 102 i världen, när EM-kvalet drar igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.