Anel Ahmedhodzic förklarar kontroversiella beslutet. Foto: Carl Recine / BILDBYRÅN

Ahmedhodzic talar ut efter nobbade regnbågsbindeln: ”Har en stark tro”

Publicerad

Anel Ahmedhodzic bar lagkaptensbindeln när Sheffield United mötte Liverpool i december.

Då var han den första kaptenen i Premier League att skippa regnbågsbindeln på sju år.

Nu talar han ut om det kontroversiella beslutet.

”Gissa.”

Det var det korta svaret som SVT Sport fick från Anel Ahmedhodzic i ett sms i februari på frågan varför han hade skippat regnbågsbindeln.

Sedan dess har det varit tyst från Sheffield United-försvararen. Men nu har Ahmedhodzic utvecklat sina tankar kring varför han avstod att bära bindeln.

– Jag visste inte så mycket om det, om vad det var just. Jag antog att det var något med LGBT (HBTQ), och som muslim... Jag har varit muslim ända sedan jag föddes och jag har en stark tro till min religion – det är mitt sätt att leva, säger Ahmedhodzic till Fotbollskanalen.

– Sättet jag är uppväxt på, allt från vänner och hur jag spenderade min tid som ungdom. Som sagt, jag har en stark tro på Gud och följer Koranen på det bästa sättet jag kan. Så klart stöttar jag allas rätt till att vara den de vill, jag har inget emot det, fortsätter han.

”Folk har missförstått”

Ahmedhodzic säger också i intervjun att det går emot hans religion att bära regnbågsbindeln och att det är väldigt viktigt för honom att följa sin religion. Han får också frågan om alla människor ska ha samma rättigheter.

– Absolut, alla ska ha samma rättigheter. Det är väl självklart. Jag tror att det är det som folk har missförstått. Jag är muslim, jag och min familj har våra egna regler, om man säger så, men jag stoppar inte någon och jag vill inte att någon ska stoppa sitt liv för att tillfredsställa mitt. Och jag kommer absolut inte stoppa det jag gör för att tillfredsställa någon annan. Men samtidigt ska det vara en respekt där mot andra. De får leva hur de vill, jag har absolut inget emot det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.