AIK fick derbyrevansch på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan krossades AIK:s drömmar om cupguld i semin mot Djurgården.

Idag fick AIK revansch i säsongens första allsvenska derby med en 2-0-seger efter mål av Rasmus Lindkvist och Tarik Elyounoussi.

– Det är extra skönt att göra mål mot sitt forna lag. Jag har ingen kärlek för dem, säger den Dif-fostrade Lindkvist till SVT Sport.

Djurgården krossade AIK:s drömmar om cupguld i semifinalen för en månaden sedan. Men gästerna fick en tung start på derbyt när Kerim Mrabti tog sig mot baksida lår blott tio minuter in i matchen – och lämnade planen med ett hårt lindad lår.

– Det är en dragen baksida. Skadan i sig kommer gå fort, men jag vet inte exakt hur fort. Det kan ta två veckor, det kan ta sex veckor, säger Mrabti.

Än tyngre blev det fem minuter senare när Henok Goitom spelade in Rasmus Lindkvist i straffromådet och mittfältaren – som fostrades i Djurgården i ungdomsåren – skruvade in 1-0-målet in vid bortre stolpen.

– Jag får bollen helt perfekt av Goitom. Det var enormt skönt att göra mål i dag, säger Lindkvist till SVT Sport.

Direkt i andra halvlek kom nästa kalldusch för Djurgården. Jonas Olsson nickrensade en höjdboll rakt på Tarik Elyounoussi som kunde kombinationsspela sig fram i straffområdet med Goitom innan norrmannen prickade in 2-0-målet blott 18 sekunder in i andra.

Dif-värvningen utvisad

Två straffsituationer följde – och bägge friades till Djurgårdens förtret. Först föll Haris Radetinac över Alexander Milosevic i AIK:s straffområde och kort därefter tog Robert Lundström ner ett inlägg med armen – intill kroppen – i eget straffområde. Domare Jonas Eriksson valde att fria i båda situationer.

I stället kom AIK en stolpträff ifrån ett 3-0-mål i 83:e minuten. Lindkvist försökte lyfta in en andraboll på volley mot bortre krysset. Avslutet föll läskigt i luften men stolpen räddade Anderas Isaksson – och snuvade Lindkvist på sitt andra mål i matchen.

– Det såg ut som att den skulle gå in så jag var på väg att börja fira, säger Lindkvist.

Närmast att skapa någon slags var Tino Kadewere som blev helt frispelad i straffområdet av inhoppande nyförvärvet Yura Movsisyan. Men skottet slogs långt över AIK-ribban.

Matchen avslutades i stället med tråkiga scener när debutanten Movsisyan blev utvisad på tilläggstiden efter att ha markerat en skallning mot Daniel Sundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.