Nabil Bahoui. Foto: TT

AIK inleder utredning efter Bahoui-affären

Uppdaterad
Publicerad

AIK anlitade ett brevlådeföretag i Skottland med dolda ägare i ett skatteparadis när klubben sålde Nabil Bahoui till Al Ahli 2015.

En faktura kopplad till övergången har hittats i ett tillslag som polisen genomfört mot en knarkfabrik i södra Stockholm, uppger Dagens Nyheter.

Solnaklubben inleder en utredning för att bringa klarhet i fallet.

– Jag lovar en sak – det här ska följas upp ordentligt och därefter ska det vidtas åtgärder i form att gå igenom våra rutiner, säger Robert Falck, som sedan 2019 ordförande i AIK Fotboll, till Fotbollskanalen.

Svenska fotbollförbundet kommer också att se över affären, enligt förbundsjuristen Anders Hübinette.

– Vi har tagit del av DN:s artikel och det är allvarliga uppgifter. Det får inte förekomma så kallade bulvan- eller målvaktsupplägg, säger Hübinette.

Dagens Nyheter rapporterar i söndags att AIK anlitade ett brevlådeföretag när man sålde Nabil Bahoui till Al Ahli, Saudiarabien, 2015.

En faktura för Bahouis övergång hittades flera år senare, i en knarkrazzia i södra Stockholm 2019, skriver tidningen.

Fakturan gällde ”framtagande av förhandlingsstrategi och villkor” och var daterad april 2018 från ett bolag i Tallinn, BlueBlueSky OÜ.

Inga spår

Kunden var den schweiziske fotbollsagenten Marco Lichtsteiners bolag Palm Eleven AG och summan på fakturan var 80 000 euro, motsvarande 800 000 kronor. Enligt DN drivs BlueBlueSky OÜ av två svenskar med ”långt kriminellt förflutet”.

Enligt de uppgifter AIK lämnat till Svenska fotbollförbundet var det ett skotskt bolag, SPM Sport Agency, och en namngiven kvinna som var klubbens representant i övergången. Några andra spår av bolaget och kvinnan finns inte i fotbollförbundets register, där övergångar registreras.

SPM Sport Agency grundades av två anonyma bolag i Belize i Centralamerika, och är enligt DN ett numera nedlagt brevlådeföretag.

Björn Wesström, i dag klubbdirektör, var under tiden för transfern sportchef i AIK. För DN bekräftar han dock att Palm Eleven fick betalt för försäljningen då bolaget hade ett avtalat ägande i spelarens ekonomiska rättigheter.

MER AIK: Höjdpunkter från mötet med Mjällby (28 sep 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.