Foto: Bildbyrån

AIK mot armeniskt lag i CL-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

AIK har inte kvalat in till Champions League på 20 år.

I juli inleder det svenska mästarlaget kvalresan mot huvudturneringen mot Ararat från Armenien.

Förra året tog AIK sitt första SM-guld i fotboll på nio år. Under sensommaren får mästarlaget därmed chansen att kvala in till Champions Leagues huvudturnering.

I det första kvalsteget av fyra ställs Solnalaget mot Ararat, det regerande mästarlaget från Armenien. Mötet lottades av Europeiska fotbollsförbundet Uefa under tisdagseftermiddagen och AIK inleder på bortaplan i Jerevan den 9 eller 10 juli. Returen spelas på Friends arena en vecka senare.

Går Solnalaget segrande ur mötet med Ararat återstår tre ytterligare kvalsteg för att ta sig till huvudturneringen. Skulle AIK förlora dubbelmötet får de i stället chansen i den andra kvalrundan av Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Inget svenskt lag har kvalificerat sig till herrarnas Champions League på fyra år, då Malmö FF tog sig gruppspelet säsongen 2015–2016.

Senast AIK var med i CL-kvalet var sensommaren för nio år sedan, efter SM-guldet 2009. Då slutade det med att laget slogs ut mot norska Rosenborg i den tredje kvalrundan. För 20 år sedan, efter SM-guldet 1998, tog sig AIK hela vägen till huvudturneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.