Alexander Isak. Foto: Bildbyrån

Klart: Alexander Isak till Real Sociedad

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska supertalangen Alexander Isaks nästa klubb är klar. Efter flera dagar av rykten är det bekräftat att han lämnar Borussia Dortmund för den spanska klubben Real Sociedad.

Real Sociedad slutade nia i La Liga förra säsongen och nu är den svenska landslagsanfallen klar för klubben. Han lämnar alltså den tyska storklubben Borussia Dortmund som han varit utlånad till nederländska Willem II från under våren.

Kontraktet med Real Sociedad sträcker sig till 2024, uppger klubben på sin webbplats. Enligt spanska medier var Real Sociedad villigt att betala 100 miljoner kronor för Isak. Men enligt lokaltidningen i San Sebastian El Diario Vasco, handlar det om den lägre summan 6,5 miljoner euro, runt 70 miljoner svenska kronor. Om det stämmer är det runt 15 miljoner kronor mindre än vad Borussia Dortmund betalade när klubben köpte Isak från AIK i januari 2017.

Konkurrerar med Willian José

Real Sociedad har vunnit den spanska ligan två gånger i början av 1980-talet och de senaste säsongerna har de varit ett mittenlag i den spanska ligan.

Den 19-årige anfallaren kommer i första hand att konkurrera om en plats i startelvan med Willian José som den gångna säsongen gjorde elva mål på 31 matcher. Brasilianaren har å andra sidan ryktats med en flytt från den baskiska klubben.

Under våren i Nederländerna gjorde Isak tretton mål på sexton matcher i ligan och han blir nu den fjärde svensken att representera Real Sociedad efter Mattias Asper, Håkan Mild och Agne Simonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.