Alexander Isak följer med på januariturnén Foto: Bildbyrån

Alexander Isak med på januariturnén

Uppdaterad
Publicerad

AIK-talangen Alexander Isak har för första gången tagits ut i A-landslaget. 17-åringen är en av spelarna i Janne Anderssons trupp till den årliga januariturnén.

Isak sägs ha storklubbar i Europa efter sig som vill värva honom efter succéåret i allsvenskan. Nu får han göra debut i A-landslaget.

– Han har haft ett fantastiskt genombrottsår. Jag var och hälsade på AIK redan i somras på Karlberg och fick se honom i träningsmiljön också, vilket jag blev imponerad av. Sedan har han fortsatt att utvecklas under hösten. Rikard Norling säger också att han fortsätter att utvecklas även i vardagen under hösten, säger Janne Andersson till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

– Han har fortfarande en stor utvecklingspotential och trots hans ringa ålder tycker jag att det är självklart att han ska vara med och visa upp sig.

Elm inte redo för landslaget

Några spelare som Andersson hade velat ta ut kommer inte med. FC Köpenhamn ville inte släppa Robin Olsen och Ludwig Augustinsson, och Rasmus Elm känner sig inte redo för landslaget.

Andersson säger att man måste ha respekt för att FCK är inne i Europaspel och inte vill vara utan sina spelare.

– Vi kan inte tvinga några klubbar, säger han.

”Haft en jättejobbig period”

Elm är inte redo än efter sina långvariga sjukdomsproblem.

– Rasmus säger inte nej till landslaget på det sättet, utan det är ett nej just nu. Han har haft en period som varit jättejobbig under flera år och det han beskriver för mig är att lägga på någonting ytterligare utöver sin klubblagsfotboll, det känner han att så långt framme är han inte just nu. Och det har jag full respekt för. Däremot hoppas jag att han kommer dit.

Laget kommer att åka till Abu Dhabi den 3 januari för att möta Elfenbenskusten och Slovakien.

Även Pia Sundhage tog på onsdagseftermiddagen ut sin trupp till två matcher mot Norge och England den 19 och 24 januari.

Truppen

Målvakter

Peter Abrahamsson

Patrik Carlgren

Andreas Linde   

Backar

Franz Brorsson

Linus Wahqvist 

Pa Konate

Joakim Nilsson

Emil Salomonsson

Jacob Une-Larsson

Anton Tinnerholm

Filip Dagerstål

Mittfältare/Forwards

Joel Allansson

Sebastian Andersson

Nicklas Bärkroth

Victor Claesson

Per Frick

Saman Ghoddos

Alexander Isak

Mikael Ishak

Alexander Jeremejeff

Oscar Lewicki

David Moberg Karlsson

Kristoffer Olsson

Ken Sema 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet