En allsvensk spelare står åtalad för vapenbrott. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Allsvensk spelare åtalad för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

En allsvensk fotbollsspelare har åtalats för vapenbrott.

Beskedet kom som en stor överraskning för spelarens klubb – som inte kände till att spelaren var föremål för en polisutredning.

Enligt stämningsansökan har spelaren i fråga, som både har varit utlandsproffs och representerat svenska ungdomslandslag, innehaft två olika pistoler under knappt ett och ett halvt år – utan att ha tillstånd till det.

Expressen, som var först med att rapportera om åtalet, skriver att spelaren i förhör berättat att han haft ett intresse för jakt, bland annat genom familjemedlemmar, och därför fått upp intresset för sportskytte med pistol. Han hävdar också att han aldrig har använt pistolerna.

– Dom här vapnen har liksom aldrig använts. Jag vet inte om man kan se det på vapnet att det inte dom verkligen aldrig har använts. Som dom har kommit har dom varit, säger spelaren i förhör med polisen.

”Skett utanför fotbollsplanen”

Sportchefen i den aktuella klubben berättar att han fick vetskap om åtalet precis innan SVT Sport kontaktade honom, och förklarar att han inte kan säga så mycket just nu.

– Det är alldeles för många detaljer i den här utredningen som inte jag känner till. Det är något som har skett utanför fotbollsplanen. Jag måste självklart sätta mig in i detta. Men jag känner spelaren i fråga som en väldigt god spelare i vår vardag och vår verksamhet, säger han.

Ni kände inte till att han var misstänkt för detta och att det pågick en polisutredning?

– Nej, inte alls.

Så för tillfället får det inga konsekvenser för honom från er sida?

– Nej, som sagt så är det så otroligt mycket saker i utredningen som jag inte har kunskap om.

SVT Sport har sökt spelaren utan framgång, men har varit i kontakt med hans advokat som berättar att han förnekar brott.

– Men mer än så vill han inte kommentera, säger försvarsadvokaten.

Åtalet är en del av en större utredningen och en större vapenhärva, berättar åklagaren för SVT Sport. Rättegången startar den 26 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.