Malmö FF:s Sören Rieks och Jonas Knudsen. Foto: BILDBYRÅN

Allsvensk start i april: ”Överens med alla”

Uppdaterad
Publicerad

Datumen för allsvenskan och superettan 2021 är nu fastställda.

Ligorna startar helgen 10-11 april.

– Vi tycker att det landade bra, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll.

Superettan spelar sin 30:e och sista omgång lördag den 27 november medan allsvenskan avgörs söndagen den 5 december.

Arbetet med att ta fram en spelordning och ett spelschema för allsvenskan och superettan påbörjas nu. Det arbetet beräknas vara färdigt i januari. Det skriver Svensk elitfotboll, Sef, på sin hemsida.

Mats Enquist är nöjd med datumen hittills.

– Det är alltid en kompromiss när man ska få ihop ett spelschema. Vi var helt överens med alla föreningar och det var skönt. Vi tycker att det landade bra, säger han till SVT Sport.

”Var det viktigaste”

Nästa säsong avslutas samma helg som i år, 5 december, trots att den startar i normal tid. Anledningen till det utdragna schemat är att man ska hinna med EM-slutspelet i sommar.

Att kunna ha eventuell publik på läktarna har också vägt in i beslutet.

– Det var nästan den viktigaste delen. Vi försökte flytta så många omgångar vi kunde till efter EM. Det blir åtta omgångar före och 22 efter. Det är till 100 procent orsaken till upplägget, vi vill få bättre chanser till att kunna få publik, säger Mats Enquist.

Fanns det önskemål om att börja senare, i maj?

– Det är inte praktiskt möjligt. Det finns inte speldatum så att vi får ihop det. Då får man spela fyra matcher i veckan vissa veckor och spela under landslagsuppehåll, det handlar också om tillgång till arenor. Det är en miljard saker som påverkar. Det här var något som vi tyckte gav oss några av de viktigaste faktorerna utan att det raderade ut annat helt enkelt.

Efterlyser dialog

Mats Enqvist efterlyser fortfarande en dialog med Folkhälsomyndigheten i publikfrågan.

– Vi har tagit fram mängder av olika varianter och planer och annat, men hittills har vi inte fått någon dialog över huvud taget. Vi sitter med våra planer och ber och tigger och ibland skäller nästan för att få till ett möte. Det hoppas jag sker nu för det kan inte vara så här. Vi har tillsammans med kulturen varit ensidigt nedstängda under året, hårdare än resten av samhället, det är rimligt att våra myndigheter då möter oss. Vi har tagit ett jättestort ansvar under pandemin, säger han.

ARKIV: Bellmans drömmål sänkte Sirius (18 oktober):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer