Djurgården firar mål. (Arkivbild) Foto: Bildbyrån.

Allsvenska klubbarna får förskottsbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubbarna i Sverige går på knäna på grund av coronaviruset.
Men på fredagen kom oväntad hjälp – förskottsbetalning från Svensk Elitfotboll (Sef).
– Det är vårt lilla bidrag, men det behövs mer för att hålla klubbarna på fötterna, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Aftonbladet.

Allsvenskan och superettan var schemalagda att ha premiär i april. Men på grund av coronaviruset är planen att dra igång i juni. Det gör att klubbarna kämpar ekonomiskt.

Intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef) väljer därför att stötta klubbarna genom att tidigarelägga en utbetalning. Under ett extrainsatt möte under torsdagen bestämde Sef att ge en förskottsbetalning till sina medlemmar, klubbarna i allsvenskan och superettan.

”Alla är kraftigt påverkade”

– Alla är kraftigt påverkade, sen är det ju olika hur allvarligt det slår. Men jag tror att de här pengarna kan göra viss skillnad, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Aftonbladet.

Klubbarna har fått en tredjedel av aprilutbetalningen. De andra två tredjedelarna betalas ut i slutet av april.

– Det var viktigt att göra så här. Jag tror många klubbar har en tuff period med fulla kostnader och påslag inför det som skulle varit ligastart, men så uteblir inkomsterna. Detta är vårt sätt att hjälpa till med likviditeten, säger Enquist.

Amanda Lind om krisstödet: ”Viktigt om föreningar ska kunna ta sig igenom krisen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer