Infantino ny FIFA-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Schweizaren Gianni Infantino är Fifas nya ordförande. Med 115 röster i den andra röstomgången fick han den majoritet som krävdes. Tuffaste konkurrenten Shejk Salman fick 88 röster. ”Vi skall återupprätta respekten för Fifa. Vi måste alla kunna vara stolta över Fifa. Jag vill tacka alla”, säger Infantino i sitt segertal.

I den första röstningsomgången var det jämnt. Infantino fick då 88 röster mot Salmans 85. Men i den andra var det tydligt att nästan alla de som röstat på Prins Ali bin al-Hussein och Jerome Champagne i omgång ett valde Infantino i omgång två. Detta gav Infantino mer än de 104 röster som krävdes för att vinna valet.

Det var en uppenbart rörd Gianni Infantino som tog till orda efter att ha valts till ordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa.

– På min resa har jag träffat fantastiska människor, folk som lever fotboll varje dag. De förtjänar ett respekterat Fifa. Vi kommer att återupprätta respekten för Fifa. De dystra tiderna är över, sade han.

Wernerson: ”Överraskad – men en bra magkänsla”

– Magkänslan är bra efter valet. Det känns som att de förbund som står bakom Infantino har bra koll på vad han står för. Känslan är att engagemanget för att förändra Fifa är äkta, säger SVT:s expert Thomas Wernerson.

– Jag är överraskad att han vann redan i andra omgången och att många av Prins Alis röster gick till infantino och inte till Shejk Salman.

– Det viktigaste för honom är att komma igång med förändringsarbetet direkt. Just nu är Fifas förtroende noll, det måste hända saker med en gång, säger Wernerson.

Fakta om den nya FIFA-ordföranden Gianni Infantino:

Född: 23 mars 1970 i Brig, Schweiz.

Bakgrund: Började jobba på Uefa 2000 och har varit generalsekreterare sedan 2009. Är sedan i fjol tillfällig ordförande efter Michel Platinis avstängning.

Övrigt: Studerade juridik på universitet i Fribourg, talar italienska, engelska, franska, tyska och spanska och har stöd från, bland andra, Svenska fotbollförbundet.

Kampanjlöften: Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen.

Fakta: Tidigare ordförande

1904-1906: Robert Guérin, Frankrike.

1906-1918: Daniel Burley Woolfall, England.

1921-1954: Jules Rimet, Frankrike.

1954-1955: Rodolphe Seeldrayers, Belgien.

1955-1961: Arthur Drewry, England.

1961-1974: Stanley Rous, England.

1974-1998: João Havelange, Brasilien.

1998-2016: Sepp Blatter, Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.