Här hänger Rosengård-spelarna med huvudet efter att ha tappat viktiga poäng mot Vittsjö i kampen om SM-guldet. Foto: Bildbyrån

Allt du behöver veta inför Rosengård-Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Seriefinal i allsvenskan när mästarna Linköping kommer på besök hos FC Rosengård. SVT sänder matchen Här är allt du behöver veta för att imponera i tv-soffan.

  • Linköping leder tabellen med 36 poäng med åtta omgångar kvar. Rosengård är fyra poäng bakom med 34 poäng. Serieledarna har tappat sex poäng under säsongen (förluster mot Rosengård och Piteå). Rosengård har två förluster och två kryssmatcher (förluster mot Eskilstuna och Hammarby, kryss mot Vittsjö och Örebro).  
  • Sedan 2008 har lagen möts 19 gånger i allsvenskan. Rosengård har vunnit åtta av dem, Linköping sju och fyra matcher har slutat oavgjorda.  
  • Senast lagen möttes var i finalen av Svenska cupen för två veckor sedan, den striden gick Malmölaget vinnande ur efter matchens enda mål inlobbat av Sanne Troelsgaard.  
  • Marija Banucis är Linköpings bästa målskytt med tio fullträffar i år. Ella Masar är Rosengårds främsta med nio mål noterade i protokollet.  
  • Linköping har hittills under säsongen gjort 36 mål och släppt in tretton. Rosengård har gjort 35 och släppt in elva.  
  • Lotta Schelin är fortfarande borta på grund av den skada i nacken hon haft problem med under hela sommaren. Danska nyförvärvet Simone Boye Sörensen är fortfarande borta, lika så Sofie Sundqvist. Landslagsmeriterade Lina Nilsson som missat de två senaste matcherna är eventuellt aktuell för spel.  
  • Irma Helin och Johanna Rasmusen är långtidsskadade i Linköping. Claudia Neto har haft en lite känning under veckan men tränare Kim Björkegren tror och hoppas på att mittfältsmotorn kommer till spel.  
  • Caroline Seger mittfältare i Rosengård spelade i Linköping mellan 2005-2009. LFC:s nyförvärv Nicoline Sörensen har en säsong bakom sig i Rosengård.  
  • Linköpings huvudtränare Kim Björkegren om Linköpings nyckel på söndag: –  Vi är inte riktigt nöjda med hur vi inte lyckats komma till tillräckligt många heta målchanser de senaste matcherna mot Rosengård. Vi har våra tankar hur vi ska ändra det offensiva spelet, sen gäller det att få till det i matchsituation också, säger han till SVT Sport.  
  • Jack Majgaard Jensen, tränare FC Rosengård. – Vi har slagit dem två gånger i år. Vi ska göra det samma igen. Inga konstigheter. Ett stabilt försvarsspel och bra passningsspel, säger han.  
  • Matchen spelas på Malmö IP, söndagen den 10 september. Avspark klockan 16:00. Matchen sänds i SVT:s Sportstudion i SVT1 samt på SVT Play.

Vägen mot SM-guld

Linköpings kvarvarande motståndare i allsvenskan 2017:

Rosengård, Vittsjö, Djurgården, Hammarby, Kristianstad, Kvarnsveden, Eskilstuna, Limhamn Bunkeflo.

Rosengårds kvarvarande motståndare i allsvenskan 2017:

Linköping, Örebro, Kristianstad, Djurgården, Göteborg, Piteå, Kvarnsveden, Hammarby.

För båda lagen väntar åtminstone två matcher under hösten i Champions League.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.