Allianz Arena och Olympiastadion i Rom är två EM-arenor. Foto: TT Nyhetsbyrån

Alltmer talar för uppskjutet fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-Europa är lamslaget och alltmer talar för att sommarens EM skjuts upp.
Klubbarna kräver att de inhemska ligorna ska prioriteras för att minska påverkan på ”fotbollens ekosystem”.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har på tisdag kallat till krismöte med representanter för bland annat klubbar, spelare och nationella förbund. Coronavirusets spridning har stoppat spelet i samtliga toppligor i Europa och det är högst osannolikt att de hinner avgöras i tid inför EM, som är tänkt att inledas i Rom den 12 juni.

Dessutom har internationella fotbollsförbundet Fifa rekommenderat att stoppa alla landskamper i mars och april, vilket skulle betyda att kvalmatcherna om de fyra sista EM-platserna inte kan spelas förrän tidigast i maj.

Ingen vet när fotbollen i Europa kan återupptas, men även om det sker innan EM:s tänkta startdatum är det inte säkert att EM genomförs som planerat.

Vill prioritera inhemsk fotboll

”Det är viktigast att inhemska tävlingar kan färdigspelas den här säsongen, för att minska den negativa påverkan på fotbollens ekosystem”, säger den europeiska ligaorganisationen i ett uttalande, som citeras av Reuters.

Skulle ligorna inte spelas färdigt finns frågetecken kring vilka lag som kvalificerar sig för Champions League och Europa League kommande säsong, samt kring upp- och nedflyttning i ligorna.

Det är Uefas exekutiva kommitté som efter krismötet fattar beslut om att eventuellt skjuta upp EM. Lars-Christer Olsson sitter med där och är också ordförande för den europeiska ligaorganisationen.

– En annan tidpunkt i år (för EM) är säkert det som förmodligen skulle vara enklast, att skjuta saker framför sig, säger svensken i en intervju med Radiosporten.

Det rimmar med lördagens uppgifter från The Telegraph, som säger att Uefa överväger att flytta EM till december i år.

– Det har varit spekulationer efter en artikel i L'Équipe att man ska skjuta EM till 2021, men det är en betydligt större apparat. Det skulle vara teoretiskt möjligt naturligtvis, men det skulle ha en ”knock-on-effekt” på massor av annan verksamhet, säger Olsson.

Kan krocka med damernas EM

Nyhetsbyrån AP har uppgifter om att en flytt av herrarnas EM till 2021 även skulle kunna innebära att damernas EM, som ska spelas i England då, kan flyttas fram ett år. Men Lars-Christer Olsson ser inte det som troligt.

– Jag tror inte att det är ett aktuellt scenario och ser inte varför man skulle göra det, säger han till Radiosporten.

Däremot räknar Olsson med att Fifas nya utökade version av klubblags-VM, som också är planerat till sommaren 2021, i så fall får flytta på sig.

– Jag kan inte se ett scenario där Fifa skulle ta den fajten, det skulle bli ett ramaskri bland fans i Europa, säger den blågula fotbollshöjdaren till Radiosporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer