Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amalie Vangsgaard Foto: TT

Amalie Vangsgaard gör osannolik succé i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings Amalie Vangsgaard toppar skytteligan i damallsvenskan.

Egentligen är det helt osannolikt eftersom 25-åringen slutade med fotbollen i flera år efter gymnasiet.

– När det var som värst var jag bara ledsen när jag skulle gå till träningen och matcherna. Det var inte det jag ville göra, säger danskan till SVT Sport.

Amalie Vangsgaards historia är inte som andras som spelar fotboll på högsta nivå.

I tonåren tappade hon både glädjen till fotbollen och sig själv. När hon kände att vännernas liv lockade mer samtidigt som hon själv mådde allt sämre valde hon efter långa funderingar att sluta.

Det hon hade älskat mest hade nu blivit det hon hatade mest.

”Ingen bra plats att vara på”

– Det är en ålder när det händer mycket och det kan vara svårt att stänga allt annat än fotbollen ute. Jag var inte glad när jag gick till träningen och när du gör det fem-sex gånger i veckan blir det mycket stress och negativ energi. Det var ingen bra plats att vara på mentalt, säger hon.

Hon beskriver det som en stor lättnad när hon tog beslutet.

– Mentalt kom jag fram till att jag behövde en balans mellan fotbollen och det sociala livet och allt annat jag ville göra. Som fotbollspelare blir du ofta tillsagd var du ska vara och du har inget val. För mig handlade om att ändra till att jag gör det för min skull och inte för någon annans.

Amalie Vangsgaard var borta från fotbollen i två och ett halvt år ungefär och gjorde allt det hon drömt om vid sidan om fotbollen.

”Reste och festade”

– Jag jobbade på tivoli med alla mina vänner, jag reste, festade och bockade av allt. Jag hoppade bungyjump, dykte och sådana saker. Jag behövde definitivt de åren och skulle inte ändra mitt val, säger hon.

Att det ens blev en fotbollscomeback var närmast en slump. Hennes gamla tränare hade tagit över FC Nordsjællands ganska nystartade damlag och undrade om hon ville hjälpa laget till högstaligan.

– Det var en perfekt väg tillbaka. Jag hade ingen press och fick höra att jag kunde komma och gå som jag ville. Men när jag väl sa ja satsade jag 100 procent. Jag vet inte hur man gör saker halvdant.

Bytt position i LFC

Amalie Vangsgaard värvades till Linköping som wingback förra sommaren. När lagets målskytt Ochenna Kanu lämnade laget efter säsongen var frågan vem som skulle göra målen.

Vangsgaard, som är skolad som forward, fick hoppa in på positionen i år efter sjukdomsfall på anfallssidan. Resultatet var minst sagt en succé.

Med fem mål, varav ett hattrick, på de fem matcher hon spelat toppar danskan skytteligan. Hon utsågs också till månadens spelare i damallsvenskan.

– Jag slutade inte med fotbollen för att komma tillbaka. Det bara hände. Och när jag kom tillbaka hade jag ingen press. Nu är jag på en bra plats. Jag spelar för att jag själv vill det och jag vill se hur långt jag kan gå.

Amalie Vangsgaard missade senaste matchen på grund av ryggproblem men har stora förhoppningar om att vara hundraprocentig inom kort. Idag drömmer hon om att få spela för den danska a-landslaget, men tror inte att hon är aktuell redan till sommarens mästerskap.

– Jag har inga förhoppningar om EM. Om det händer vore det mer en chock för mig. Men jag tror att de tittar när man gör fem mål på fem matcher. Det är många bra offensiva spelare i landslaget och tuff konkurrens, så jag förväntar mig inget.

Skytteligan damallsvenskan

1. Amalie Vangsgaard, Linköping, 5 mål

1. Mia Persson, Rosengård, 5

1. Tabby Tindell, Kristianstad, 5

4. Elli Pikkujämsä, Örebro, 4

4. Filippa Curmark, Häcken, 4

4. Jutta Rantala, Vittsjö, 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.