Foto: Bildbyrån.

Anna Signeul får sparken som finsk förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Anna Signeul fick kritik under EM.

Nu står det klart att den svenska förbundskaptenen får lämna Finland.

”Jag är stolt över arbetet, resultaten och utvecklingen som vi uppnådde tillsammans i damlaget”, säger 61-åringen i ett uttalande.

Signeul har varit förbundskapten för Finland sedan 2017 och hade kontrakt fram till årsskiftet.

Men förbundet har nu valt att bryta kontraktet.

”Vi tyckte att det var ett bra tillfälle att förbereda oss för framtiden”, säger förbundets ordförande Ari Lahti i ett uttalande.

Förlorade alla matcher i EM

Finland förlorade, inte oväntat, alla tre matcher i fotboll-EM där man mötte Tyskland, Spanien och Danmark i ”dödens grupp”.

Under mästerskapet riktades kritik mot Signeul, bland annat från den tidigare assisterande förbundskapten Maiju Ruotsalainen.

– Resultaten verkar komma före personens välbefinnande och det är något jag aldrig kan acceptera, sa hon i Yles EM-studio.

Ruotsalainen, tidigare AIK-tränare, utvecklade sedan sina tankar om varför hon lämnade jobbet som Signeuls assisterande 2019.

– För mig handlade det om att jag för ett par år sedan blev mamma och att min chef förhöll sig på ett visst sätt till det, man var besvikna över mitt beslut. Jag fick höra att jag inte längre kan bli tränaren jag kunde ha blivit utan barn.

Möter Sverige i höst

Marko Saloranta, förbundskapten för det finska F17-landslaget, kommer att leda Finland i de avgörande VM-kvalmatcherna i höst. Finland ställs mot Irland och Sverige och jagar andraplatsen bakom redan VM-klara Sverige.

Signeul är den andra svenska förbundskaptenen som får sparken efter EM. Martin Sjögren fick lämna Norge efter landslagets fiasko.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Asllanis kritik mot fotbolls-EM: ”Det är katastrofalt” Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.