Argentina vinner VM-guld efter sanslös dramatik

Argentina vann VM-guld efter sanslös dramatik.

Laget tappade ledningen två gånger men vann till slut på straffar.

Lionel Messi visade vägen med två mål och kröner karriären med titeln som han saknade.

På förhand pratades det om duellen Lionel Messi och Kylian Mbappé – och Argentina och Frankrikes storstjärnor blev VM-finalens huvudpersoner.

Lionel Messi gjorde två mål samtidigt som Kylian Mbappé var snäppet vassare med sina tre i ett svindlande drama.

Argentina hade en 2-0-ledning i första halvlek efter att Messi inlett målskyttet på straff och laget dominerade fram till den 80:e minuten.

Då klev Kylian Mbappé fram – och gjorde två mål inom loppet av två minuter.

Stor dramatik

Finalen gick till förlängning och där såg Lionel Messi ut att avgöra när han satte 3-2 i 109:e minuten.

Mbappé var dock inte klar och kvitterade i slutminuterna på straff.

Dramat gick till just straffar och där visade de argentinska spelarna kyla och satte samtliga. Gonzalo Montiel avgjorde när han satte lagets fjärde straff samtidigt som Frankrike hade missat två.

– Allt jag har drömt om har uppnåtts. Jag har inga ord för det här. Jag var lugn under straffläggningen, och allt gick som vi ville, säger målvakten Emiliano Martinez enligt AFP.

För Argentina är VM-titeln den tredje i historien och den första på 36 år. Senaste guldet kom 1986.

– Jag älskar alla argentinare! Jag är stolt över att vara född där. Vi gjorde det! Vi fick kämpa mycket, men det känns så otroligt bra, säger mittfältaren Rodrigo de Paul till TV Publica, som citeras av Clarin.

Messi historisk

Lionel Messi hade vunnit allt som går att vinna utom ett VM-guld – och fick i och med segern addera titeln han saknade till den smått osannolika meritlistan.

35-åringen blev i och med finalen den herrspelare som gjort flest VM-matcher någonsin med sina 26 framträdanden i fem olika världsmästerskap.

Argentina blev också det andra laget genom tiderna i VM (Spanien gjorde det 2010) att vinna pokalen efter att ha förlorat öppningsmatchen.

Det känns avlägset idag, men det guldjublande laget inledde ju faktiskt turneringen med en 1-2-förlust mot Saudiarabien.

KLIPP: Argentinaspelarna efter VM-guldet: ”Det har varit en väldigt lång process”