Söderberg: ”Att få se leenden i deras ansikte... wow!”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan fem år tillbaka reser Tommy Söderberg till Visingsö, den lilla ön i Vättern. Regelbundet och ofta.

Där träffar han de intagna på ungdomshemmet Stigby. Han pratar med dem om livet och om fotboll.

– Det behövs så lite för att få de här grabbarna att visa lite glädje. Många av dem har en historia som vi inte kan förstå. Det är trasiga killar. Men de, precis som vi, vill finnas med i en gemenskap, ett sammanhang. Och jag vill göra vad jag kan för att hjälpa till. Det kostar inget, säger Tommy Söderberg till SVT Sport.

Samarbetet mellan Stigby och den före detta förbundskaptenen (tog Sverige till tre mästerskap, på tre försök) inleddes för sex år sedan.

Tommy Söderberg var där med U21-landslaget. För att unga män, som hamnat på olika stigar i livet, skulle mötas.

Omtumlande

Det blev en omtumlande upplevelse för Söderberg och landslagsspelarna.

– Vi trodde vi skulle träffa tuffa hårda killar. Det var precis tvärtom, säger Söderberg

Sedan dess har han återvänt. Ofta. Och han hjälper till att träna dem i fotboll. Men mer tycker han om att umgås. Prata. Om moral och värderingar. Och han blir glad när han märker att han får ingång dialogen.

– Det räcker med att säga att han tränat Zlatan, så får killarna upp ögonen för Tommy. Och börjar lyssna när han pratar, säger Kim Lagerkvist, idrottslärare på Stigby.

Här omhändertas pojkar, 15–20 år, som hamnat i svår missbruk och kriminalitet. Enligt lagen om vård av unga, LVU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.