Så mycket pengar får landslagsspelarna efter nya avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt avtal ger dam- och herrlandslaget i fotboll lika mycket ersättning.

Samtidigt väljer man att offentliggöra summorna.

– Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger Caroline Seger i ett uttalande.

Det rör sig om ett nytt avtal mellan A-landslagen i fotboll och Fotbollförbundet, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Det ger dam- och herrlandslaget lika mycket i ersättning. Avtalet öppnar även för ekonomiskt stöd till landslagsspelare med barn.

– Det känns väldigt bra att vi har nått fram till ett gemensamt avtal. Processen och dialogen har varit väldigt bra kring det här och spelarna har varit måna om att komma fram till det här, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Avslöjar summorna

Spelaravtalen har skapat debatt tidigare. I synnerhet vad gäller den ekonomiska ersättningen. Därför väljer förbundet att avslöja summorna i det nya avtalet.

Summorna lyder

• 6 000 kronor utgår till en spelare som deltar på en A-landslagssamling eller turnering, detta oavsett tidsperiod.

• 4 000 kronor utgår för seger vid hemmalandskamp, gäller tävlingsmatcher och träningsmatcher under Fifa datum

• 8 000 kronor utgår för seger vid bortalandskamp, gäller tävlingsmatcher och träningsmatcher under Fifa datum

Avtalet rymmer även en publikbonus som innebär att truppen får 12 kronor per såld biljett vid hemmalandskamper.

”Är ofrånkomligt”

Håkan Sjöstrand förklarar varför man väljer att offentliggöra summorna.

– Det är ofrånkomligt att det har funnits intresse vad det gäller de här ersättningarna. Att vi har kommit överens om det här och kan kommunicera hur det ser ut, gör förhoppningsvis att vi slipper spekulationer kring det framöver.

Notera att bonusar vid mästerskap är exkluderade. De förhandlas fram inför varje mästerskap och bygger på ersättningar från Fifa och Uefa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.