”Tacksam att jag fått en chans till att leva”

Han överlevde flygkraschen där 71 människor dog, de flesta av dem från fotbollslaget Chapecoense. – Det går inte att förklara vad vi gick igenom. Det går utanför vad det är att vara människa. Jag försöker bara vara tacksam att jag fått en chans till att leva, säger målvakten Jackson Follman till SVT Sport.

För ett år sen, den 28 november 2016 störtade planet med fotbollslaget Chapecoense på väg till finalen i Copa Sulamericana, Sydamerikas motsvarighet till Champions Leauge. Bara sex personer överlevde olyckan, en av dem målvakten Jackson Follman som vi möter i hemstaden Chapecó, där han berättar inifrån planet om själva kraschen.

– Det blev tyst. Ljusen slocknade. Ingen sa nåt om vad som hände. Vi tog på oss bältet och bad till Gud att inte det värsta skulle ske. Det finns ju inget annat att göra än att be, ingenstans att ta vägen, säger han.

Hör Jackson Follman berätta mer om olyckan och om klubbens resa att komma tillbaka efter i princip ha förlorat alla spelare och ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer