Leo Messi jublar efter sitt första mål, som betydde 2-0 mot Liverpool. Foto: TT Nyhetsbyrån

Messis mästerverk sänkte Liverpool

En frispark signerad ett fotbollsgeni. Ja, det var det som fick Nou Camp att explodera i den 82:a minuten. En skruvad boll borrade sig in i vänstra krysset och nästan 100 000 på läktarna skanderade Messi – Messi – Messi.

Barcelona vann den första semifinalen mot Liverpool med 3-0.

Barcelona vann matchen och har ena foten i Champions League-finalen men det var egentligen ingen övertygande vinst. Gästerna från England var väl så bra i stora delar av matchen och hade en mängd möjligheter att få hål på Marc-André ter Stegen i Barca-målet. I första delen av andra halvlek var det bara Liverpool som producerade framåt innan Leo Messis 2-0 mål kom i den 75:e minuten.

Klopp nöjd med sitt lag trots allt

Det allra största exemplet på Liverpools oförmåga att näta inträffade i den 84:e minuten, i anfallet efter Messis 3-0-mål. En dubbelchans där i första läget bollen rensas på mållinjen av Barca-försvaret och där Salah helt fri prickade stolpen.

– Vi gjorde en fantastisk match. De som förstår fotboll inser det. Vi spelade med stolthet för att representera Liverpool.  Men 0–3 är inte det resultatet vi ville ha, men nu måste vi jobba utifrån det, sa Liverpool-coahen Jürgen Klopp efteråt.

– Men i några situationer i matchen hade vi vi otur, så är det, konstaterade Klopp.

Suarez bröt CL-torka

Efter en riktigt frejdig matchinledning med chanser åt båda hållen var det hemmalaget som fick utdelning.

1-0 kom i den 26:e minuten. Coutinho fick bollen på vänsterkanten, spelade in till Jordi Alba som slog en låg hård boll in i Liverpools straffområde. En boll som Van Dijk inte når för att rensa utan når tån på en framrusande Luis Suarez. Den före detta Liverpool-spelaren satte 1-0, vilket var hans första Champions League-mål på över ett år och hans 20:e hittills.

98 299 såg den högkvalitativa drabbningen på Nou Camp, den högsta publiksiffran för i år.

2-0 kom i 75:e minuten efter tjugo minuters spel i andra halvlek utan någon egentlig målchans för hemmalaget. Med lite tur så studsade bollen fram till Luis Suarez som i farten fick iväg bollen mot mål med låret. Men bollen tog klockrent i ribban och på returen fanns en viss Leo Messi. Målkungen kunde lugnt ta ner bollen och rulla in bollen.

Förutom Messi så kan Barcelonafansen tacka Marc-André ter Stegen i katalanernas målbur för segern. Han gjorde en riktigt bra match och räddade de skott som Liverpool trots allt avfyrade.

– Vi spelade en fantastisk match. De spelade väldigt bra men vi gjorde allt vi kunde för att försvara oss och jag är väldigt nöjd med laginsatsen idag, sa målvakten i Viasat efteråt.

Messis 600:e mål i Barca-tröjan

Den fantastiska frisparken av Leo Messi som betydde 3-0 var argentinarens 600:e mål i Barcelona-tröjan och det kom på dagen 14 år efter hans första.

”En nästan omänsklig precison på den sparken”, utbrast Viasats expert  Martin Åslund efteråt.

Det var hans 42:a mål på frispark direkt i mål.  491 av målen  har han gjort med vänsterfoten, 85 med högerfoten, 22 med huvudet, ett med kroppen och ett med handen. Så säger statistikföretaget Gracenote.

– 600 mål, det är otroligt, han är fortfarande väldigt motiverad och han kan avgöra matcher. Det är inte bara han på planen men idag var han fantastisk, sa Barcelonas målvakt Marc-André ter Stegen om Messi.

0-3-förlusten är Liverpools näst största nederlag i Champions League/Europacupen någonsin. Tre gånger tidigare har laget förlorat med 0-3 men mot Ajax 1966 blev det hela 1-5.