Lionel Messis Barcelona har det tufft ekonomiskt. Foto: Billdbyrån

Barcelonas skulder: 12 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

FC Barcelonas senaste årsredovisning var ingen munter läsning för klubbens supportrar.

De har hela 12 miljarder kronor i skulder:

En fjärdedel av dessa måste betalas innan den 30 juni.

Klubben uppges nu vara nära konkurs.

En av tidernas bästa fotbollsklubbar kan vara på väg mot ruinens brant.

FC Barcrlona, som bland annat har vunnit den spanska ligan 26 gånger och Champions League fem, har närmare 12 miljarder kronor i skulder. Det framgår av klubbens senaste årsredovisning, som diverse spanska medier tagit del av.

Stora skulder till andra klubbar

Flera medier skriver nu att Barcelona riskerar konkurs.

Av dessa 12 miljarder kronor ska knappt 2,7 betalas till olika banker senast den 30 juni. Det skriver tidningen El Mundo.

En annan stor del av skulderna, nästan 2 miljarder, är till andra klubbar. Bland annat är de skyldiga Ajax nästan 500 miljoner kronor för Frenkie de Jong.

Bryter mot ligans regler

I årsredovisningen framkommer det att klubbens intäkter sjönk med 14 procent under förra året. Utgifterna sjönk inte alls i samma takt. De minskade med enbart två procent.

Noterbart är även att spelarnas löner motsvarar 74 procent av klubbens inkomster, vilket är fyra procentenheter över de 70 procent som är max, enligt ligans regler.

KLIPP: Vem är egentligen bäst av Messi och Ronaldo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.