Foto: Pablo Torres

De kämpar för jämställd fotboll i krisdrabbade Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Beirut football academy är den första fotbollsakademin i Libanon som på riktigt satsar på damfotbollen. Deras tonårstjejer gör allt de kan i strävan efter en mer jämställd fotboll i sitt krisdrabbade hemland.

– Ibland får vi bara spela på en fjärdedel av planen, ibland får vi halva, säger Tala Sleit till SVT Sport.

Det är ett annorlunda lag vi möter när vi går in på Beirut football academys fotbollsanläggning. Tjejer från 13 till 18 år tränar i samma lag, något som är nödvändigt eftersom för få tjejer söker sig till fotbollen i Libanon, enligt tränaren Johnny Ghossain.

– Fem års skillnad är lite svårt när man tränar dem. Det är inte så professionellt att ha så stora åldersskillnader. Men vi har inte tillräckligt många tjejer. Tjejer uppmanas inte till att spela fotboll. Folk anser att fotboll vara en killsport.

Spelarna ifrågasätts

Tala Sleit, som i vanliga fall är lagkapten för laget, men som just nu lider av en korsbandsskada, är en av dem som bryter mot normerna.

– Folk ifrågasätter huruvida en tjej kan spela fotboll eller inte eftersom tjejer ”bör” vara feminina.

Även hennes föräldrar hade till en början svårt att acceptera hennes intresse för fotboll. De tyckte att det var olämpligt för en tjej att riskera att skada sig eller få fula ärr på benen.

– Men nu har dom vant sig. De har accepterat att jag älskar detta. De är lite tveksamma, men bara för att de är oroliga för mig. De är ett stort stöd för mig och de står vid min sida, säger hon.

Utmaningarna för kvinnliga fotbollsspelare i Libanon är många. Med endast omkring 90 spelare i akademin, fördelade på fyra damlag, tvingas alla spela i samma division: division ett. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många tjejer som spelar för att få ihop fler divisioner.

Svårt val framför sig

Samtidigt pågår en djup ekonomisk kris i Libanon, där valutan har tappat nästan hela sitt värde. Priserna höjs på i princip alla varor och många unga försöker lämna landet. För Tala är beslutet att lämna eller stanna inte helt självklart.

– Det är som att något drar i mig åt två håll samtidigt. Jag har kommit in på ett universitet i Australien, men problemet är att trots alla problem i Libanon har jag allt jag önskar här. Jag har min familj och mina vänner. Jag kan inte se mig själv spela fotboll med ett annat lag i Australien. Det känns som att det är här mitt hjärta finns.

Foto: Pablo Torres

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.