Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åge Hareide. Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Åge Hareide återvänder till Malmö FF

Uppdaterad
Publicerad

I morse bekräftade Åge Hareide för NRK att han och Malmö FF diskuterade en comeback.

Nu är det klart.

Kontraktet gäller säsongen ut.

– Det känns speciellt att vara tillbaka, jag har haft ett par fantastiska år i den här föreningen, säger Hareide.

Det var i slutet av juli, då Malmö åkte ur Champions League, som dåvarande tränaren Milos Milojevic fick sparken. Sedan dess har laget letts av sportchefen Andreas Georgson och man kan inte direkt påstå att det varit lyckat. På fem omgångar har det bara blivit fyra poäng och i dagsläget ligger Malmö FF på en sjundeplats i tabellen, elva poäng från serieledaren Häcken med nio matcher kvar att spela.

En utveckling som fått föreningen att agera.

Sedan ett par dagar tillbaka har de diskuterat en eventuell comeback med succétränaren från säsongerna 2014 och 2015, Åge Hareide, som under sin tid i klubben tog ett SM-guld och ledde laget till två raka Champions League-gruppspel.

”Han är tillbaka”

I morse bekräftade Hareide för NRK att parterna för diskussioner om en eventuell comeback och nu är det klart.

”Han är tillbaka”, skrev Malmö på Twitter redan 17.12 och 18 minuter senare presenterades norrmannen på en presskonferens i klubbens lokaler.

– Vi har ju haft en process ett tag där vi sökt en ny huvudtränare och vi har inte hittat en långsiktig lösning som vi tycker är rätt att sätta in i det här ögonblicket, så för att maximera våra förutsättningar detta året där vi jagar en tredjeplats och ska göra bra resultat i Europa så tycker vi att det här är en mycket, mycket bra lösning, säger Malmös sportdirektör Daniel Andersson.

Hareide: ”Känns speciellt”

Åge Hareide, som inte tränat något lag sedan han lämnade Rosenborg 2021, hade inte tänkt göra en comeback, men när Malmö hörde av sig kunde han inte tacka nej.

– Det känns speciellt att vara tillbaka, jag har haft ett par fantastiska år i den här föreningen. När Daniel ringde var det inte så svårt att bestämma sig även om jag sagt att jag inte ska återvända till tränarrollen. Det är några utländska klubbar som försökt att få min hjälp och de hade ingen chans, men när Malmö ringde så kändes det annorlunda eftersom jag fansen och folket runt klubben tog så bra hand om mig sist jag var här, säger Hareide.

Hans första match som nygammal Malmö-tränare blir torsdagens Europa League-möte med Braga.

– Jag ringde Daniel i går kväll och sen började jag kolla på Braga, det blev lite sömn i natt för det var intressant. Det är speciellt att få tillbaka lite spänning i vardagen, man får inte så mycket av den varan som pensionär. Livet utan fotboll är inte så kul, säger 68-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.