Alex Witsel är motiverad inför bronsmatchen Foto: TT.

Belgien: ”Vår plikt att bli trea”

Uppdaterad
Publicerad

En bronsmatch är en missad finalmatch – en match man egentligen inte vill spela.

Men såväl Belgien som England vill såklart avsluta VM snyggt.

– Det är vår plikt att sluta trea – för landet, laget och spelarna, säger Belgiens mittfältare Alex Witsel till TT inför bronsmatchen.

Det är andra gången Belgien och England möts under VM i Ryssland. Den första matchen, den sista gruppspelsmatchen, spelade mindre roll då båda lagen redan var klara att gå vidare från gruppen.

Den här matchen gäller en tredje plats i VM – men Englands förbundskapten Gareth Southgate har ändå sagt att det är ”en match som inget lag vill spela”.

Trots det vill båda lagen avsluta VM med flaggan i topp – och för Belgiens del skulle en bronsmedalj innebära landets främsta placering någonsin i ett fotbolls-VM.

– Det är inte varje dag vi har möjligheten att spela den här typen av VM-match. Vi är motiverade även om kvällen efter semifinalen var tuff, säger mittfältaren Alex Witsel till TT.

Mental utmaning

Belgien förlorade semifinalen mot Frankrike med 0–1 och för England blev det samma siffror mot Kroatien efter förlängning. Frågan är vilket av lagen som mentalt lyckats ladda om bäst inför dagens match. För England skulle ett brons innebära landets bästa prestation i VM på 50 år.

– Vi vill inte lämna VM med något annat än en bra känsla. Vi kommer att ge allt för att nå dit och det skulle vara en bedrift att bli trea för första gången i landets historia, säger Belgiens förbundskapten Roberto Martinez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.