Det blir en fotbollsliga för kvinnor i Saudiarabien. Foto: TT.

Beskedet: Saudiarabien startar kvinnlig fotbollsliga

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var det förbjudet för kvinnor i Saudiarabien att vistas på en fotbollsarena under match.

Nu lanserar landet en damliga.

– Denna ligan är första steget för flera olika idrotter för kvinnor, säger Idrottsförbundets ordförande Khaled bin Alwaleed bin Talal.

Idrottsförbundet i Saudiarabien (SFA) höll ett event i huvudstaden Riyadh under tisdagen. Där bekräftade förbundet att det blir en fotbollsliga för damer i landet i framtiden.

Initiativet är taget av SFA:s president Khaled bin Alwaleed bin Talal. Han menar att det här bara är början på att främja idrott för kvinnor i landet.

– Denna ligan är första steget för flera olika idrotter för kvinnor, säger han enligt förbundets Twitter.

Fotbollsligan kommer gå under namnet WFL (Women Football League) och gäller för kvinnor och tjejer över 17 år. Den första säsongen kommer spelas i städerna Riyadh, Jeddah och Dammam.

För landet är det ett stort steg att starta en fotbollsliga för damer. Saudiarabien har en historik av förtryck mot kvinnor och deras rättigheter har länge begränsats. För bara två år sedan var det förbjudet för dem att vistas på en fotbollsarena under match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.