Anders Billström, ordförande i Göteborg (t v). Foto: Bildbyrån

Häcken vill ta över GFC – kallar till årsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg ser ut att ha hittat en lösning inför nästa fotbollssäsong.

Nu har BK Häcken kallat till ett extrainsatt årsmöte för att diskutera ett övertagande av mästarklubben i damallsvenskan.

– Det är viktigt för Göteborg att behålla en elitfotbollsförening på damsidan och det blir ett bra komplement till oss då vi för några år sedan inledde vår satsning mot eliten, säger ordförande Anders Billström till SVT Sport.

Efter många turer ser Göteborg FC ut att få en ny kostym nästa säsong i form av BK Häckens.

Några frågetecken finns fortfarande att reda ut, men det är framför allt två saker som har gjort att den damallsvenska mästarklubben ska ingå i ett samarbete med klubben på Hisingen, skriver Aftonbladet, som under onsdagsförmiddagen var först med att rapportera om Häckens intresse.

Det ena är att Häckens moderna träningsanläggning Gothia Park Academy både har konstgräs och naturgräs. Det andra är att Häcken inte har några tidigare beslut som skulle kunna förhindra ett samarbete.

Nära samarbete

Senare under dagen bekräftade också BK Häcken att styrelsen har föreslagit ett övertagande av Göteborgs verksamhet. Den 27 januari har man bjudit in till ett extrainsatt årsmöte där föreningens medlemmar ska få ta ställning till förslaget.

– Vi känner en positiv känsla från vårt damlag. Sen känner vi att det är viktigt för Göteborg att behålla en elitfotbollsförening på damsidan också, det blir ett bra komplement till oss då vi för några år sedan inledde vår satsning mot eliten. Vi vill bli en bred förening med både herr och dam, kopplat till Gothia Cup och så vidare, säger ordförande Anders Billström till SVT Sport.

Klubben skriver att damlaget, som i dagsläget spelar i division 2 nordvästra Götaland, är positivt inställt till förslaget. Klubben skriver också att det befintliga division 2-laget ska driva sin verksamhet i nära samarbete med representationslaget, där planen för division 2-laget för 2021 ligger fast.

– Vi ser inga nackdelar med det, vi kommer fortsätta utveckla de damer vi har nu också.

Göteborg FC kommer att hålla ett årsmöte den 28 januari. Enligt Aftonbladet kommer klubbens ordförande Peter Bronsman lämna klubben i och med sammanslagningen.

Billström kan inte i nuläget uttala sig om hur organisationen kommer att se ut.

– Det är medlemmarna som ska besluta om hur vi kommer att gå vidare och det avgörs först om 14 dagar.

Han kan i dagsläget inte säga vad laget kommer att heta, men att det på sikt kommer att över och ”heta BK Häcken”. Gällande ekonomin är Billström inte orolig.

– Vi ser inte det här som en kostnad, vi tror att det här kommer att bära sig på det sättet det har gjort innan. Vi har all tillförsikt till det vi gör nu, säger han.

Chockbesked

Det var den 29 december som chockbeskedet kom. Göteborg meddelade att man lägger ner elitverksamheten. Klubben hade tidigare under hösten vunnit SM-guld och mött Manchester City i Champions League.

Men på nyårsafton kom beskedet om att så inte alls skulle bli fallet. Efter ett extrainsatt möte mellan ledningen och spelarna bekräftade klubben att det trots allt skulle bli damallsvenskt deltagande 2021. Däremot var det nödvändigt för klubben att samarbeta med en större klubb.

Göteborg FC: Från guld till nedläggning – och vändningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Göteborg FC:s historia

7 november: Göteborgs första SM-guld säkras den 25:e säsongen av damallsvenskan. Det blir 7–0 mot Linköping i den näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborg ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

29 december: Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan. Som skäl anges att det inte finns ekonomi att satsa på den nivån som krävs för att lyckas internationellt. Klubbledningen önskar att en stor herrklubb i Göteborg tar över och driver en damallsvensk klubb. Advokaten Carl Fhager uppger att han har i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, alternativt få en annan klubb att ta över Göteborg.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben.

31 december: Klubben meddelar att att man spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över elitverksamheten. Det sägs att Häcken, som har en stark ekonomi tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, är nära ett övertagande.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte för att ta beslut om ett övertagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer