Spelarflykt hotar Linköping: ”Inte alls samma muskler”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Blackstenius kan fullborda mästarlaget Linköpings stjärnflykt. Samtidigt börjar klubbarna i Europa alltmer att springa ifrån svensk damfotboll i ekonomin. ”Tittar man i lönekuverten har vi inte alls samma muskler som de stora klubbarna nere i Europa som verkligen har börjat satsa på damfotbollen”, säger Linköpings tränare Martin Sjögren till SVT Sport.

Först lämnade skyttedrottningen, och allsvenskans mest värdefulle spelare, Pernille Harder den allsvenska segraren. Tidigare i dag kom nästa besked: Fridolina Rolfö går samma väg och är klar för Bayern München.

– Den största anledningen till att jag väljer tyska ligan är att den håller så otroligt bra kvalitet. Det är bara att titta på tabelltoppen, det är många lag som är med och konkurerar, sa Rolfö till SVT Sport tidigare under dagen.

”Stina ska ta beslutet – vi har förhandlat färdigt”

Linköping kan även tappa Stina Blackstenius vilken dag som helst.

– Det är Stina som ska ta det slutgiltiga beslutet. Vi har förhandlat färdigt. Sen väljer hon mellan oss och någon annan utländsk klubb, så får vi se vad hon beslutar sig för, säger Sjögren som inte är överraskad över utvecklingen:

– Fridolina har vi vetat om ett tag. Det var ingenting som dök upp i dag. Nu har vi jobbat med samma spelartrupp i två eller tre års tid och nu kommer det bli lite större skiften i truppen nästa år på grund av de här tappen.

De svenska klubbarna kan inte konkurrera ekonomiskt med de europeiska jättarna på ett ekonomiskt plan. Men Sjögren menar att det finns andra konkurrensfördelar i damallsvenskan.

– Det är fortfarande så att Sverige är ett publikstarkt damfotbollsland. Vi har bra verksamheter ute i klubbarna. Det är ordning och reda i klubbarna och det är en liga som är väldigt välskött, säger han och tycker även att ligan är attraktiv ur tävlingsperspektiv:

– Ligan är jämn och bra, även om vi och Rosengård ryckte rejält i år. Laget som hamnar på sista plats i ligan håller en ganska bra nivå. Det är tuffa matcher i damallsvenskan.

Så vill Rolfö att klubben satsar vidare

Stjärnorna drar utomlands. Så hur ska då ett nyblivet mästarlag fortsätta sin succé? SVT Sport frågade Fridolina Rolfö, som själv lämnade.

– Fortsätta på det man har byggt och bygga vidare. Framför allt att de satsar på unga spelare som de får att utvecklas hela tiden och samtidigt blanda med internationellt duktiga spelare, som håller en hög nivå, säger den nyblivna Bayern-spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer