Blackstenius redo för start mot Island: ”Ska göra allt jag kan”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Blackstenius missade gårdagens EM-kvalmatch mot Lettland på grund av förkylning.

Men i dag var hon tillbaka i fotbollsträning och är redo att starta mot Island nästa vecka.

– Jag ska göra allt jag kan, säger Blackstenius till SVT Sport.

Vid förra landslagssamlingen i september hade Stina Blackstenius problem med en skada och kom aldrig till spel. Den här gången har hon haft lättare förkylningssymptom vilket gjorde att hon missade gårdagens EM-kvalmatch mot Lettland.

– Hela året har jag haft problem med skador från och till, så det har inte blivit någon rytm den här säsongen. Men jag drivs av att komma tillbaka hela tiden. För mig handlar det om att vara noggrann i förberedelserna och lyssna på signalerna, men också att våga pusha och inte hålla tillbaka, säger Blackstenius till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Nu är dock den svenska anfallaren tillbaka. I dag tränade hon fotboll för första gången efter sin förkylning.

– Det är klart att jag blivit lite påverkad av att inte ha kunnat vara fysiskt aktiv men det känns ändå bra efter första fotbollspasset, säger hon.

Gruppfinal mot Island

Nästa EM-kvalmatch är först på tisdag då Sverige tar emot Island i en ren gruppfinal. Blackstenius känner sig redo för en plats i startelvan om förbundskapten Peter Gerhardsson tar ut henne.

– Jag ska visa att jag vill vara med och slåss om en startplats, jag känner mig redo för det, säger Blackstenius.

– Det är stor konkurrens på forwardspositionen men jag ska göra allt jag kan på alla träningar som är kvar innan matchen.

Sverige toppar EM-kvalgruppen på 16 poäng. Island, som har en match mindre spelad, ligger tvåa med sina 13 poäng. Svensk seger på tisdag innebär att EM-biljetten är säkrad.

– Vi pratade om det efter matchen i går, att bara 50 procent av jobbet är gjort. Men vi i strävar efter att vinna mot Island och att ha ett mästerskap att se fram emot nästa år i England, det är det vi siktar på.

SVT sänder Sveriges match mot Island tisdagen den 27 oktober klockan 18.15 i SVT2. Följ EM-kvalet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet