Michel Platini och Sepp Blatter är fortsatta avstängda. Trots det får de lön. Foto: TT Nyhetsbyrån

Blatter och Platini får lön trots avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Sepp Blatter och Michel Platini är avstängda från all fotbollsverksamhet.

Men båda två får fortfarande lön.

Därmed betalar Fifa och Uefa ut flera miljoner trots att de inte gör något jobb.

Trots avstängningen får alltså Fifa-ordföranden Sepp Blatter fortfarande lön från Internationella fotbollförbundet. Utbetalningarna kommer att fortsätta tills en ny Fifa-ordförande är vald den 26 februari, säger Andreas Bantel, talesman för Fifas revisionskommitté.

Det innebär att den skandalomsusade Blatter då fått lön för fem månader då han inte kunnat utföra sitt arbete. I stället har Issa Nayatou utsetts till ställföreträdande president.

Blatters lön hemlig

Blatter har varit avstängd från sitt arbete sedan den 8 oktober och i december bannlystes han från all fotbollsverksamhet i åtta år av Fifas etiska kommitté.

Hur stor lön Blatter har är sekretessbelagt. Men enligt sajten ”The Richest” har Blatter avslöjat att han tjänar en miljon dollar årligen, ”kanske lite mer”, vilket är 8,6 miljoner kronor.

Lönen för Blatter under avstängningen motsvarar därmed 3,6 miljoner kronor.

”Kommer att fortsätta göra det”

Senare under tisdagen meddelade Uefa att även deras avstgängde ordförande, Michel Platini, fortfarande avlönas.

”Mr Platini mottar lön från Uefa, och kommer att fortsätta att göra det tills vidare” skriver Uefa i ett uttalande, enligt flera utländska nyhetsbyråer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.