Sepp Blatter söker hjälp uppifrån. Foto: TT Nyhetsbyrån, STEFFEN SCHMIDT

Blatter: ”Gud ska hjälpa Fifa tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Sepp Blatters valseger kom trots veckans korruptionsskandal. Efter att ha blivit omvald var det en salig ordförande som hoppades på himmelsk hjälp att styra Fifa. – Gud kommer hjälpa Fifa tillbaka!, utbrast han.      

Det var en lättad och skojfrisk Sepp Blatter som mötte press, publik och Fifa-delegater efter segern i ordförandevalet. Han tackade för stödet och lovade att att stärka Fifa – men hoppades samtidigt få en del assistans. Ovanifrån.

– Jag är en troende man och jag vet att gud, eller Allah, eller vad man nu tror på kommer hjälpa Fifa tillbaka dit vi var, sade Blatter i sitt segertal.   

FIFA

Storseger – men jämnare än tidigare

Han påpekade också att prins Ali kom närmre än vad många andra gjort när det mätt sina krafter med honom.

– Han var en värdig utmanare och han har fått ett väldigt braresultat med sig. Och han hade kunnat säga, nej, vi tar det här envända till.

Men det gjorde han inte. Ali bin Al-Hussein gav upp mellan omröstning ett och två, då han ansåg röstglappet för stort

För Blatter väntar nu ytterligare fyra års mandat. Den senaste veckan har skakat Fifa och ordföranden erkände att det finns mycket att göra, men lovade att han var rätt man för jobbet.

– Jag tackar er att ni har valt mig att styra Fifabåten i fyra nyaår. Och vi ska styra den från sitt skeppsbrott och ut på havetigen. Vi måste jobba på det. På många saker. Det är mycket vi måste göra för Fifai framtiden.

Massiv kritik

I kritiken som varit mot Blatter den senaste tiden har av förklarliga skäl korruptionsskandalen stått i centrum. Men röster har också höjts om att 79-åringen börjar bli lite väl till åren. Man kan lugnt säga att Blatter själv är av en annan åsikt.

– Vilken ålder? Ålder spelar ingen roll. Det finns 50-åringar somser gamla ut, sade han och tillade efter att publiken brustit ut i skratt:

– Jag visste inte att det var så många 50-åringar här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet