Blatter mot 90 dagars avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Han är misstänkt för brott i den stora korruptionshärvan kring Fifa. Nu är ordföranden Sepp Blatter på väg att stängas av i 90 dagar, uppger flera brittiska medier. Han förnekar dock att han har meddelats om en avstängning.

I det första läget tycktes inte Sepp Blatter röras av den stora härvan som rullades upp kring Fifa i somras. Men i slutet av förra månaden förhördes han som misstänkt av schweizisk polis.

Sedan i måndags har Fifas etiska kommitté sammanträtt kring ärendet, och nu skriver BBC och andra brittiska medier att den etiska kommittén rekommenderar att Fifaordföranden stängs av i 90 dagar.

Tv-avtal utreds

Beslutet är dock inte formellt taget än.

– Nyheterna kommunicerades till ordföranden i eftermiddags. Han är lugn. Kom ihåg att han är pappa till etiska kommittén, säger Blatters rådgivare Klaus Stöhlker till BBC.

– Det här är provisoriskt i 90 dagar men han är egentligen inte avstängd. Kommittén har ännu inte tagit något beslut och deras möten fortgår, säger Stöhlker.

Efter att uppgifterna kom ut under onsdagskvällen kom Blatters advokater med ett uttalande, där de skriver att ”ordförande Blatter har inte meddelats om några åtgärder från den etiska kommittén.”

Blatter anklagas för oegentligheter kring stora utbetalningar till Uefas nuvarande ordförande Michel Platini, och för att ha skrivit på tv-avtal som inte gynnar Fifas intressen.

Inget beslut om Platini

Han förnekar själv brott.

Inget beslut har tagits om huruvida en avstängning är aktuell i Platinis fall, uppger BBC. Etiska kommittén har diskuterat även honom under veckan.

Schweizisk polis har tidigare sagt att Platini har förhörts som ett mellanting mellan ett vittne och en misstänkt person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.