Häcken vann efter straffkaos

Göteborgsderbyt bjöd på straffkaos.

Och BK Häcken tog sin första vinst mot IFK Göteborg sedan 2018.

– Vi förtjänar den här vinsten som in i helvete, säger Wålemark till SVT Sport.

Det började trögt för BK Häcken när Kristoffer Lund fick en boll på handen i eget straffområde.

Då klev Tobias Sana fram för IFK Göteborg och rullade in 1-0 i det högra hörnet efter tre minuter.

Hisingslaget tryckte på för en kvittering och det var mycket Häcken tills man till slut fick hål på Blåvitt.

Pontus Wålemarks skott som blockerades hamnade vid Leo Bengtsson som placerade in nicken vid den bortre stolpen, och Giannis Anestis stod chanslös.

Häcken vände efter staffsituation

En stund senare ville hemmalaget ha straff efter att Bernardo Vilar haft ner Wålemark. Men huvuddomaren valde att inte blåsa för straffspark.

Men straffen kom. Vilar inte så försiktig, hade ner Lund Hansen och den här gången straffades IFK Göteborg.

Då fick Alexander Jeremejeff chans från straffpunkten och Häcken kunde vända efter att han rullat in 2-1 i det högra hörnet.

– Jag ville göra mål, så det var skönt att det blev mål. Vi fick en tråkig start men vi är det bättre laget, säger Jeremjeff till Discovery+.

Tre minuter in i den andra halvleken var det Wålemarks tur. Erik Friberg hittade till mittfältaren som dundrade in bollen i det vänstra krysset.

– Det är svårt att beskriva, jag har inte hunnit ta in det än, säger Wålemark till SVT Sport efter matchen.

Berg reducerar

Blåvitt pressade för en reducering. När Kevin Yakob skickade in bollen i offensivt straffområde. Och den tidigare landslagsanfallaren Marcus Berg hittade in bakom Peter Abrahamsson.

I slutminuterna fick Tobias Sana chans från straffpunkten igen. 3-3 var inom räckhåll – men ett krisande IFK Göteborg kunde inte förvalta straffen. Och det blev istället tre poäng till BK Häcken efter en 3-2 vinst i derbyt.

– Vi får en bra start. Men sen blir vi för passiva och för ängsliga och tappar både energi och mental status, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre.

Det är också första gången sedan 2018 som Hisingslaget besegrar Blåvitt.

Elfsborg hakar på i toppstriden

Elfsborg hakar på i guldstriden efter 3–0 borta mot Kalmar.

Elfsborg ligger kvar på fjärde plats, på samma poäng som trean Malmö FF, och bara tre poäng efter ledande AIK.