Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bleon Kurtulus berätta om sina ledaregenskaper – och vad han lärt sig från sin bror Edvin i Hammarby. Foto: Max/Bildbyrån

Bleon Kurtulus vill leda U17-landslaget till EM-guld: ”Alltid varit den som tar för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Bleon Kurtulus, 16, är Sveriges lagkapten i U17-EM.

Mittbacken berättar att han vill leda laget till guldet.

– Det är därför vi kommit hit, säger Kurtulus till SVT Sport.

Hör Bleon Kurtulus berätta om sina ledaregenskaper i spelaren ovan.

Sverige fick nöja sig med 0–0 mot Slovakien, i premiären av U17-EM.

– Jag tyckte vi gjorde en bra insats som lag. Vi snackade och hjälpte varandra. Jag vill främst ta med mig försvarsspelet därifrån, säger Bleon Kurtulus, som till vardags spelar i Halmstad.

16-åringen fick göra allsvensk debut tidigare under våren och mittbackstalangen har gjort en start och två inhopp i den svenska högstaserien.

– Det var roligt så klart. Det var målet från början av säsongen att jag ska slå mig in och kriga med de andra spelarna. När jag väl fått chansen har jag tagit för mig. Det är något jag drömt om sedan jag var liten, säger han.

Storebror spelar i Hammarby

I Hammarby spelar Bleons storebror, Edvin, som gjort fyra framträdanden för det svenska A-landslaget.

En gemensam nämnare för bröderna? Båda är mittbackar.

– Det är klart jag tar inspiration från honom. Det är min storebror och min förebild. Jag lär mig vissa grejer men fokuserar mycket på mig själv, säger Bleon Kurtulus.

SVT sänder U17-EM från Cypern. I kväll visas Sveriges andra gruppspelsmatch mot Polen med sändningsstart 16.50 i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.