Lerums spelare jublar efter F16-finalen i fjol. Foto: Bildbyrån

”Blir inget vanligt Gothia Cup i sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronavirusets spridning är förhoppningen fortfarande att Gothia Cup blir av i sommar.
Men det blir en nedskalad variant.
– Vi kan konstatera att det inte blir ett vanligt Gothia Cup i sommar med det stora internationella deltagandet som vi brukar ha, säger Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup, till SVT Sport.

Under ett extrainsatt styrelsemöte i går diskuterades hur Gothia Cup ska genomföras i sommar med anledning av coronavirusets spridning.

– Vi kan konstatera att det inte blir ett vanligt Gothia Cup i sommar med det stora internationella deltagandet som vi brukar ha, säger Gothia Cups kommunikationsansvariga Malin Jonson till SVT Sport.

Sedan en vecka tillbaka står det klart att det förmodligen blir en nedskalad variant av världens största fotbollsturnering.

– Vi har ju i en längre tid sagt att vi planerar för olika scenarion av Gothia Cup 2020 och vi går nu skarpare i vår planering för de alternativa scenarier som vi tittat på sedan en tid tillbaka. På det sättet hoppas vi kunna genomföra en nedskalad turnering förutsatt att hälsoläget tillåter det.

Hur ser de här alternativa scenarierna ut?

– Vi har valt att inte går in mer i detalj på de olika alternativen externt.

”Hälsa och säkerhet i första hand”

Malin Jonson berättar att coronavirusets utveckling den närmsta tiden avgör hur en nedskald variant av Gothia Cup kan se ut.

– Delvis handlar det ju om antalet lag och antalet nationer. Blir det färre lag blir det en nedskalad turnering per automatik med tanke på att vi inte behöver lika många planer och skolor.

Gothia Cup planeras att genomföras 13-18 juli och att flytta fram turneringen är inte ett alternativ eftersom det är ett återkommande evenemang.

– Vi har ingen möjlighet att flytta datumen för vårt evenemang, för vi är beroende av att folk har semester. Både för att våra deltagare ska ha möjlighet att komma till Göteborg men även för att skolor och planer behöver vara lediga, så vi kan få tillgång till dem för att genomföra turneringen.

 Med tre månader kvar hoppas man dock att turneringen ska bli av.

– Ja, det hoppas vi fortfarande. Men givetvis kommer hälsa och säkerhet i första hand i alla lägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer