Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Tuchel (till vänster) kan få se sin gamla klubb snuva Bayern München på ligatiteln.

Borussia Dortmund kan snuva Bayern München på Bundesliga-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Bundesliga står inför en rysaravslutning.

För första gången på elva år är det ett annat lag än Bayern München som leder inför sista omgången.

Seger mot Mainz och Borussia Dortmund blir tyska mästare för nionde gången.

Titelkampen

Efter Bayern Münchens 3–1-förlust hemma mot RB Leipzig i 33:e omgången leder Borussia Dortmund ligan med två poäng, före just Bayern. Dortmund blir mästare om de vinner sin match, eller speglar Bayerns resultat.

Dortmund möter Mainz hemma och Bayern reser till Köln.

Europaspelet

2019 blev Union Berlin (4:a) första lag från Östberlin att spela i Bundesliga. Nu är man en match från att kvalificera sig för Champions League. Man konkurrerar med Freiburg (5:a) om fjärdeplatsen (de är på samma poäng, Union Berlin har bättre målskillnad).

Bayer Leverkusen (6:a) och Wolfsburg (5:a) gör upp om sjätteplatsen som ger kvalplats till Europa Conference League.

Nedflyttningsstiden

Herta Berlin (18:e) är redan klart för degradering. Just nu ser de ut att få sällskap av Schalke 04 (17:e), som dessutom möter trean Leipzig på bortaplan i sista matchen.

Bochum (16:e) och Stuttgart (15:e) ligger på samma poäng (en före Schalke och en bakom Augsburg (14:e)). De ser ut att göra upp om att undvika kvalplats.

KLIPP: Bayern Münchens kaosvår kan kosta ligatiteln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har Bayerns kaosvår varit – sviten på 10 år kan brytas

Tre snackisar

1. Sebastien Haller

Ivorianen drabbades av testikelcancer i somras, bara veckor efter att han blev klar för Dortmund. Efter flera operationer och fyra omgångar av kemoterapi blev han friskförklarad, och gjorde debut för klubben i slutet av januari. Sedan dess har han gjort nio mål och fem assist – varav två förlösande mål i senaste matchen mot Augsburg. Blir Dortmund mästare för första gången sedan 2012 kommer Haller ses som en av de stora hjältarna.

2. Union Berlin

Union Berlin har tagit tysk- och europeisk fotboll med storm sedan man debuterade i ligan 2019/2020. Med små resurser har man redan haft flera europaäventyr och fått bättre ligaplaceringar för varje säsong. Länge var man med och hotade om ligatiteln men en Champions League-plats skulle ändå vara en sensation.

3. Storklubbar som åker ur

Om det inte redan har skett så är maktskiftet i huvudstaden än mer cementerat nu när Herta Berlin åker ur Bundesliga för första gången på 13 år. Herta BSC är inte den enda storklubben som har det tungt. Schalke 04, med sju ligatitlar (senaste 1958) ligger på nedflyttningsplats med en match kvar att spela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.