Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen utreder pojklagstumultet

Uppdaterad
Publicerad

En juniormatch i fotboll slutade i går med tumult mellan domare, tränare och föräldrar. Enligt uppgifter ska domaren ha blivit påhoppad. Därefter bröt en förälder benet på två ställen efter att denne anslutit till bråket. ”Det är fruktansvärt”, ”Domaren ifrågasätter om han ska fortsätta”, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms fotbollförbund.

– Domaren mår inte bra. Det är jobbigt för honom såklart, och han berättar att han inte kunnat sova. I går frågade han sig om han ska fortsätta att döma, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms fotbollförbund.

– Jag kan inte sia om vad som hände mer än att domaren och ledare hamnade i ordbråk. Domaren berättar att det sedan uppstod handgemäng, där han blev knuffad och skallad. Fler åskådare ansluter, vissa för att lugna ner, andra mer aggressiva. Då uppstår tumult, säger Eriksson om händelserna i en pojklagsturnering i Stockholms län, där Hammarby var den inblandade klubben. Spelarna i matchen var elva och tolv år gamla.

Brutet ben i kaoset

– Efter situationen ligger en person ner med brutet ben. Domaren uppfattar inte när det händer. Nu inväntar vi en anmälan från Hammarby, från domaren och från turneringsarrangören. Turneringsarrangören kommer med sin anmälan i morgon. Vi antar att det blir polisanmälan också, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms fotbollförbund.

– Domare och turneringsarrangör har, vad det verkar just nu, en liknande uppfattning om vad som hänt. Det är även en person från läktaren som hört av sig med ett liknande händelseförlopp. Vi välkomnar givetvis en polisutredning, säger Björn Eriksson.

Tränaren från Hammarbys akademilag hänvisar till föreningen, men säger att händelsen är det värsta han varit med om som tränare. Klubben har på sin hemsida fördömt händelsen.

– Vi har formulerat Hammarbys inställning på vår sajt. I övrigt vill vi av respekt till alla inblandade inte uttala oss förrän vi själva har gjort en intern utredning. Vi välkomnar också polisens utredning och vill inte störa den, säger Hammarbys informationsansvarige Axel Pershagen.

Polisen utreder misshandel

Från polisens sida råder i nuläget oklarheter kring vad som hänt. Man blev aldrig tillkallade till bråket i går, söndag.
– Vi har fått en polisanmälan. Anmälan gäller misshandel och olaga hot, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Åkersberga.

– Det har inte varit någon polispatrull på plats. Anmälan kom in i går kväll, efter händelsen. Vi har kontaktuppgifter till flera vittnen och ska nu utröna vad som hänt, säger Tillberg.

– Hur det brutna benet är kopplat till det här framgår inte. Det finns en person på sjukhus, men hur den skadan har uppkommit har jag ingen aning om. Det har varit tjafs med flera personer inblandade. Dispyten har sedan lett till en anmälan.

– Vad tränaren har för inblandning vet jag inte. Det är oklart i nuläget, säger Tillberg.

SVT Sport har i en rad artiklar tidigare berättat om domarkrisen, där flera domare berättar om hoten på plan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer