Blommor och meddelanden vid Chapecoenses arena i Brasilien. Foto: Reuters

Brandão: ”Herrejävlar – vilken katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslaget Chapecoense, vars plan kraschade tidigare i dag, var den lilla klubben som tagit sig upp till högstaligan och blivit Brasiliens älskade underdog. ”Herrejävlar – vilken katastrof”, säger DN:s Latinamerika-korrespondent Henrik Brandão Jönsson.

När SVT Sport får tag i Brandão befinner han sig på Kuba, har inte tillgång till internet och har heller inte hört om flygkraschen.

– Det hade varit en katastrof med vilket lag som helst, men i och med att det är ett fenomenlag... De har ju liksom hela folket bakom sig. Alla gillar ju en underdog, börjar Brandão och försöker på ett begripligt sätt förklara hur stor fotbollsklubben Chapecoense är:

– Alltså det är ungefär som att Ljungskile skulle ta sig till Europa League-final. Det är alltså ett väldigt litet lag.

Laget var på väg till finalen av Copa Sudamericana, den näst största klubblagsturneringen i Sydamerika.

– Det är ett fenomen att de tagit sig så långt som de tagit sig. Att de dör på vägen till finalen... det är helt otroligt, säger Brandão.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.