Träning i Porto Alegre i början av maj Foto: TT Nyhetsbyrån

Brasiliens president vill tillåta fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill att landets fotbollsligor drar i gång igen, trots coronaläget.

Enligt presidenten löper fotbollsspelare liten risk att drabbas allvarligt av covid-19 och han säger att många spelare har det svårt ekonomiskt.

Enligt officiella uppgifter har nära 28 000 personer avlidit i Brasilien till följd av covid-19. Och trots att man fortfarande dagligen rapporterar om många nya smitto- och dödsfall vill presidenten att fotbollen, som pausades i mitten av mars, ska dra i gång igen. Han sade nyligen i en radiointervju att fotbollsspelare löper liten risk om de smittas med coronaviruset.

– Eftersom fotbollsspelare är unga idrottsmän så minskar risken drastiskt för dödlig utgång om de skulle smittas med viruset, säger han.

Lokala myndigheter bestämmer

Han har även hänvisat till sin egen idrottsbakgrund då han i mars sade att han troligtvis bara skulle få en mild förkylning om han smittades.

Bolsonaro säger att motivet till att få i gång fotbollen igen är ekonomin.

– Spelarna måste överleva på något sätt, säger han och påpekar att även om det inte går någon nöd på de välbetalda storstjärnorna så finns det många spelare i de lägre ligorna som måste spela ”för att ge sina familjer mat”.

Men det är inte upp till presidenten att bestämma när spelet kan börja igen utan de lokala myndigheterna. Bland annat har Rios borgmästare Marcelo Crivella godkänt att träning återupptas i juni och att matchspel ska kunna komma i gång i juli.

Bundesliga ökade hetsen

Men sportjournalisten Mauro Cezar Pereira säger att det hela känns förhastat.

– Det återspeglar det faktum att vissa klubbar är djupt skuldsatta och beroende av sändningsintäkter. Bundesliga-omstarten förstärkte hetsen. Men till skillnad från i Tyskland så stiger infektionskurvan fortfarande i Brasilien, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.