Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en del av Madelen Janogys berättelse om sin barndom. Foto: Bildbyrån/SVT

Bronshjälten Madelen Janogy berättar om barndomen: ”Kände en otrolig skam”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy sågs av många som en föregångsfigur när hon talade öppet om den psykiska ohälsa som fick henne att bryta sitt proffskontrakt med tyska Wolfsburg. Nu berättar hon för första gången om bakgrunden till sitt mående.

– Jag skulle önskat att någon hade sagt: Det är okej att komma från den här uppväxten. Det kommer inte definiera din framtid, säger hon i SVT:s Min sanning.

Hör Janogy berätta mer om den tuffa barndomen i spelaren ovan.

Efter ett succéår med Piteå och ett skrällguld i damallsvenskan lämnade Madelen Janogy Sverige och påbörjade ett utlandsäventyr i storklubben Wolfsburg. Men tiden hos den tyska jätten blev inte vad hon hoppats på.

Damlandslaget i fotboll

Proffslivet i Tyskland blev kortvarigt

Redan efter ett halvår i Tyskland valde Janogy att sommaren 2020 bryta kontraktet och ta en paus från fotbollen. Beslutet togs på grund av psykisk ohälsa och nu berättar den svenska landslagsstjärnan om orsaken bakom måendet för första gången.

– Det har varit mycket kaos. Jag kände en otrolig skam att ha en uppväxt man inte vågade prata om, säger Janogy i Kristian Luuks program Min Sanning.

”Otrygg miljö”

Janogys föräldrar skiljde sig tidigt och mamman var någon hon och tvillingsystern besökte på helger och lov. Det var där kaoset och otryggheten fanns.

– Det kom ju från männen som var hos mamma, mamma har aldrig gjort något, utan det var en väldigt otrygg känsla från männen som mamma bodde med.

I dag är hon stolt över uppväxten och menar att den format henne till den hon är.

– Oavsett var man kommer ifrån ska man inte känna skam.

Se hela ”Min sanning” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet