Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, är missnöjd med Fifas arbete för att förbättra migrantarbetarnas villkor. Foto: Bildbyrån/SVT

Byggnads i förhandlingar med qatariska regimen: ”Fifa fortsätter ducka ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Byggnads, tillsammans med det internationella byggfacket (BWI), försökt få Fifa att trycka på för att det ska upprättas ett hjälpcenter för migrantarbetare i Qatar.

Med mindre två månader kvar till fotbolls-VM orkar de inte längre vänta på Fifa.

– De fortsätter att ducka alla former av ansvar i det här, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT.

Av Qatars 2,9 miljoner invånare är bara några hundra tusen qatariska medborgare. Resten är utländska migrantarbetare.

Och just deras arbetsförhållanden är något som har kraftigt ifrågasatts de senaste åren.

– Det är modern slavhandel, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i SVT:s dokumentär ”VM i Qatar – en historia kantad av kritik” som i veckan släpptes i SVT Play.

Ska förhandla med regimen

Nu har Lindholm gett upp hoppet om att få internationella fotbollförbundet Fifas hjälp i arbetet för att det ska upprättas ett hjälpcenter för migrantarbetarna i Qatar.

På söndag reser han till schweiziska Zürich för att tillsammans med BWI förhandla direkt med den qatariska regimen.

– Vi har under lång tid försökt få Fifa att ställa sig bakom det här kravet på ett migrantcenter. Och det har vi inte lyckats med. Vi hade gärna haft Fifa med oss vid det här förhandlingsbordet, säger Lindholm.

Slavliknande förhållanden

Byggnads har varit på plats i Qatar sedan 2013 för att kontrollera arbetsmiljön för dem som jobbat med att bygga upp infrastrukturen inför mästerskapet. Migrantarbetare har vittnat om närmast slavliknande arbetsförhållanden, och enligt Byggnads har man noterat rentav livsfarliga brister som aldrig skulle ha accepterat på svenska arbetsplatser.

Ett hjälpcenter skulle skapa en plats att gå till för att få hjälp och vägledning i exempelvis säkerhets- och juridikfrågor.

Johan Lindholm försöker knappast dölja sin irritation mot Fifa.

– Sanningen är att de ju faktiskt inte har gjort ett skit. Infantino har inte ens bemödat sig att träffa några representanter för arbetare, och det har erbjudits flera gånger.

”Spaden måste i marken”

SVT Sport har tidigare sökt Fifa för en intervju men de har valt att svara via mejl. Organisationen skriver att man verkat för införandet av bredare arbetsreformer som ska gälla alla företag och projekt i Qatar.

”Fifa accepterar inget som helst utnyttjande av arbetare inom de företag som är anlitade för att förbereda och arrangera fotbolls-VM 2022” skriver man.

Lindholm hoppas att söndagens förhandlingar ska ge resultat, och att ett hjälpcenter står i startgroparna redan före VM-premiären den 20 november.

– Spaden måste i marken. Det måste till verkstad nu.

DOKUMENTÄR: Se ”VM i Qatar – en historia kantad av kritik”

Fakta: Beroende av utländsk arbetskraft

Nio tiondelar av befolkningen i Qatar utgörs av utländska migrantarbetare. De kommer främst från länder som Indien, Pakistan, Nepal och Iran samt från andra arabländer.

Stora byggprojekt, inte minst inför herrarnas fotbolls-VM 2022, har fört med sig ett ökat inflöde av utländsk arbetskraft.

Under arbetet med VM-arenor och annan infrastruktur inför mästerskapet har det kommit flera avslöjanden om dålig arbetsmiljö och tuffa villkor. Vissa förbättringar har sedan dess skett och bland annat har man infört minimilöner.

Många gästarbetare har helt saknat arbetsrättsligt skydd och har jobbat under slavliknande förhållanden enligt ett system kallat kafala. Rapporter om kontraktsbrott från arbetsgivarnas sida har varit vanliga, liksom uppgifter om fysiskt och sexuellt våld mot gästarbetare.

Endast en nationell fackförening är tillåten och bara privatanställda qatariska medborgare får bli medlemmar.

Källa: Landguiden/UI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.