Foto: Bildbyrån

Så många fler byten gör de allsvenska lagen

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronapandemin har antalet tillåtna byten gått från tre till fem.

En möjlighet som de allsvenska klubbarna har utnyttjat.

2020, debutåret med regeländringen, gjordes 40 procent fler byten än säsongen dessförinnan.

– Mycket talar för att regeln blir permanent, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll, till SVT Sport.

2019 är den senaste säsongen i allsvenskan med tre tillåtna byten. Enligt siffror från statistikföretaget Gracenote, som SVT Sport tagit del av, gjordes totalt 1329 byten under de 240 spelade matcherna den säsongen.

Året därpå debuterade regeländringen som innebär chansen till fem byten per lag. Under den säsongen gjordes 1850 byten, vilket är en ökning med nästan 40 procent från 2019.

– Det låter rimligt. Man tar chansen att göra byten, av olika skäl i matcherna, så klart. Det kan handla om att bevaka en ledning eller för att jaga ikapp ett underläge, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll, till SVT Sport.

”Nu har det tagits beslut...”

Ändringen kom till som en specialregel under pandemin och står kvar i dag.

– Nu har det dock tagits ett beslut att permanenta den här regeln internationellt. Mycket talar för att regeln blir permanent i Sverige fram över också.

Enligt Samuelsson har det gjorts en enkät bland klubbar i Europa där man främst fått fram tre argument för att behålla regeln.

– Först och främst att klubbarna kan ge mer speltid till unga spelare. Det andra är att det belastningsmässigt också innebär att lagen kan fördela speltiden på fler spelare. Och naturligtvis att coachen kan göra fler taktiska förändringar under matchen.

– Jag har haft en dialog med sportchefer i Sverige och jag skulle säga att det är de starkaste huvudargumenten här också.

”Påverkat marginellt”

Den uppenbara negativa effekten, som vissa kan tycka finns, är att det förstör matchrytmen, menar Samuelsson. Han poängterar att bytena kan utnyttjas för att dra ner tempot.

– Men i och med att det fortsatt är tre bytestillfällen så tycker vi att det har funkat bra. Det har påverkat marginellt. Det är trots allt lika många avbrott och domaren lägger till (tilläggstid) den tiden det tar att byta ytterligare spelare under det avbrottet.

Lag långt ner i tabellen kanske inte har lika stor nytta av spelare fyra, fem eller sex på bänken på samma sätt som topplagen. Skiljer sig synsättet på regeln beroende på vilken klubb man frågar?

– Jag har ingen bild av att det skiljer sådär. Den generella bilden är att klubbarna är positiva till möjligheten.

Byten per år (Gracenote)

2021

Matcher: 240

Antal byten: 1767

Byten i snitt per match: 7,4 (båda lagen)

2020

Matcher: 240

Antal byten: 1850

Byten i snitt per match: 7,7 (båda lagen)

2019

Matcher: 240

Antal byten: 1329

Byten i snitt per match: 5,5 (båda lagen)

2018

Matcher: 240

Antal byten: 1353

Byten i snitt per match: 5,6 (båda lagen)

2017

Matcher: 240

Antal byten: 1340

Byten i snitt per match: 5,6 (båda lagen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.