Carli Lloyd, 39, avslutar karriären. Foto: TT Nyhetsbyrån

Carli Lloyd, 39, lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska ikonen Carli Lloyd avslutar karriären.

39-åringen, som gjort över 300 landskamper för USA, kommer dock spela klart pågående säsong.

– Jag har aldrig tagit något för givet, säger hon till förbundets sajt.

Hon landslagsdebuterade för 16 år sedan. Nu har Carli Lloyd meddelat att hon lägger av.

– När jag började min landslagskarriär 2005 var mina två huvudmål att bli en så komplett spelare som möjligt och hjälpa laget att vinna mästerskap. Varje gång jag klev ut på planen spelade jag som om det vore min sista match, säger Lloyd.

Trots att hon debuterade som 23-åring hann anfallaren med hela 312 landskamper för USA, där bronsmatchen mot Australien i Tokyo-OS blev hennes sista tävlingslandskamp. Lloyd är därmed en av blott fyra amerikanskor som spelat över 300 landskamper, där Kristine Lilly är den enda som gjort fler (354).

Hattrick i VM-finalen

Sommaren slutade med en bronspeng, men under hennes tre decennier i landslaget vann hon inte mindre än två OS-guld samt två VM-guld.

– Jag har aldrig tagit något för givet. Särskilt inte när jag vet hur svårt det är att ta sig till toppen, och ännu svårare att förbli där.

Totalt blev det 128 landslagsmål, tre av dem kom inom loppet av 17 minuter i VM-finalen mot Japan 2015. En final USA vann med 5-2.

Lloyd kommer dock att fullfölja säsongen med klubblaget Gotham FC, hemmahörande i National Women’s Soccer League. Dessutom kommer hon delta i fyra vänskapsmatcher för USA under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.