Caroline Jönsson och Nadia Nadim. Foto: BILDBYRÅN

Spelarfacket om danska konflikten: ”Strejken – en global trend”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan det danska förbundet och spelarna är bara den senaste i en trend inom damidrotten.

Frågan är om en liknande strejk kan ske i Sverige.

– Nu kommer det ju förhandlas ett nytt avtal, allt kan såklart ske men den frågan kan jag inte svara relevant på förrän de förhandlingarna är färdiga, säger Caroline Jönsson, ordförande i internationella spelarfackets FIFPro Womens Football Committee.

Den förra landslagsmålvakten är inte förvånad över utvecklingen.

– Det visas tydligt att det har varit en trend. Australien strejkade, Italien strejkade nästan, USA både i fotboll och hockey, säger hon och svarar så här på frågan om det kan sprida sig även till Sverige:

– Det är klart att de här sakerna påverkar även de danska spelarna och i sin tur även de svenska spelarna.

Men den danska strejken har även andra förklaringar.

– Jag tror inte man får glömma det att det finns relevanta och konkreta saker man kan förändra, annars tror jag inte man vinner så mycket på strejk, säger hon och exemplifierar:

– Spelarföreningen är stark i Danmark. Det finns en stor integritet, inte bara mellan damspelare utan också mellan dam- och herrspelare. Jag tror det handlar mycket om att sätta sig ner och lyssna på varandra och ta in den verklighet som förändras extremt snabbt på damsidan, där förutsättningarna förändras under varje år i stort sett och det är det som har hänt i Danmark.

”Behandlingen av damfotboll fungerar inte längre”

Frågan om kollektivavtal är global och behandlas även inom Fifa, berättar Jönsson.

– Man har behandlat damfotboll på ett visst sätt. Det fungerar inte längre, det genererar inte i proportion inkomster för någon, och det tror jag kommer förändras på högsta nivå där nya förhandlingar pågår inom Fifa. Det kommer förändras på Uefa-nivå och det kommer i sin tur att förändras på förbundsnivå. Men där gäller det ibland att förbunden går före och det har man möjlighet att göra i nya förhandlingar, säger Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.