Caroline Seger. Foto: Bildbyrån/Instagram

”Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsstjärnan Caroline Seger riktar skarp kritik mot fotbollens makthavare efter att nyheten om att Fifa tredubblat ersättningen till klubbar som har spelare med i årets VM samtidigt som klubbarna på damsidan inte får några pengar alls.

”Vill ni ens att damfotboll ska finnas?”, skriver hon på sin Instagram.

Fifa betalar ut 70 000 kronor per spelare och dag till de klubbar som har spelare med i VM, en summa som ökat med 50 000 kronor sedan förra världsmästerskapet.

För damfotbollsspelarna däremot är ersättningen obefintlig.

– Klubbarna driver damfotbollen. De betalar spelarnas lön och försäkring även när spelaren är borta, vi vill att lite av de pengarna ska tillbaka till klubbarna, sade generalsekreteraren Linda Wijkström till SVT Sport.

Nu riktar även Caroline Seger, stjärna i landslaget och FC Rosengård, skarp kritik till fotbollens makthavare i ett inlägg på Instagram:

”Jag är så glad över att vara en kvinnlig fotbollsspelare. Eller? Tack vare mitt kön tjänar jag mindre pengar och får inte samma erkännande eller förutsättningar som en man. BARA för att jag är född som en kvinna”.

Instagram.

Seger fortsätter:

”Det är så mycket jag skulle vilja säga, så mycket jag skulle vilja förändra, men jag är en KVINNLIG fotbollsspelare, så jag menar, vad kan jag göra? Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla som tar beslut inom fotbollsvärlden: Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?”.

Generalsekreterarens förhoppningar

Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare, är förstående inför Segers kritik.

– Jag har en förståelse för hennes frustration. Vi har samma uppfattning i sakfrågan. Det här måste åtgärdas, säger han till SVT Sport.

De uppenbara skillnaderna är något som bekymrar Sjöstrand. Han är kritisk till hur Fifa har resonerat.

– Jag hittar inte argumenten för hur man har resonerat inom Fifa. Min egen och förbundets absoluta uppfattning är att det inte ska vara på det här viset.

Enligt Sjöstrand arbetar man med frågor rörande snedfördelningen av resurser. Frågorna drivs tillsammans med Elitfotboll Dam och klubbersättningen under mästerskap är en av de strukturella frågor som är uppe på tapeten.

– Det är ju VM i Frankrike nästa år. Då hoppas jag att man ser över detta då man har ett år på sig att säkerställa förändringar inför det mästerskapet, att det blir ersättning för klubbarna på damsidan. Vi vill se att det görs åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.