Bayern München firar titeln 2019/2020. Foto: Bildbyrån.

Champions League utökas till 36 lag

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas Champions League utökas.

Med start säsongen 2024/2025 kommer turneringen ha 36 lag istället för 32 meddelar Uefa.

Beslutet togs under måndagen av Uefas exekutivkommitté. Även de andra två internationella turneringarna på herrsidan får 36 lag.

– Det införs bland annat motsvarande antal lag i Europa League och i Uefa Conference League. Det blir ett stort antal fler klubbar som får möjligheten att spela europeiska klubbturneringar från hösten 2024, säger Karl-Erik Nilsson, vice ordförande i Uefa, till SVT Sport.

Fyrlagsgrupperna tas bort

Formaten med fyrlagsgrupper, som finns i dag, tas bort. Istället kommer alla lag i Champions League placeras i en och samma tabell och garanteras minst tio matcher (fem hemma och fem borta) istället för dagens sex matcher.

– Nu vidtar en mängd detaljarbete kring ekonomisk distribution och där kommer man återkomma i ett senare skede.

”Orolig tid vi lever i”

Beskedet överskuggas av den stora snackisen i fotbollsvärlden just nu – tolv storklubbars planer om en egen superliga. Skulle Super League bli verklighet påverkas Uefas turneringar.

– Jag tror i grunden att det här kan bli bra, men om tolv av de skarpaste lagen inte finns med så kommer det att få en påverkan på det här systemet. På det sättet är det en orolig tid vi lever i, säger Karl-Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.