Ecuador-spelaren Byron Castillo i VM-kvalet mot Bolivia. Foto: Franklin Jacome/AP/TT

Chile kräver Ecuador på VM-platsen

Uppdaterad
Publicerad

Chile anklagar Ecuador för att ha använt en colombiansk spelare i VM-kvalet och vill därför ta över platsen i fotbolls-VM i Qatar.

En anmälan är nu inlämnad.

– Vi anser att Fifa måste utreda detta noga. Vi håller oss alltid till regelboken och hoppas att andra förbund gör detsamma, säger Pablo Milad, ordförande i Chiles fotbollsförbund.

Chiles fotbollsförbund har gjort en utredning som man hävdar bevisar att försvararen Byron Castillo, som spelat för Ecuador i VM-kvalet, egentligen är colombian och tre år äldre än de dokument som Ecuador presenterat, skriver New York Times.

På onsdagen lämnade Chile in en anmälan till Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Enligt Fifas regler kan ett lag eller landslag bli av med resultat om man spelar med en icke godkänd spelare.

Ifrågasatt ursprung

Chile vill att Ecuador fråntas alla poäng i de åtta VM-kvalmatcher som Castillo spelat och att motståndarna tilldöms segrar i de matcherna. Blir det så går Chile upp på fjärde plats i den sydamerikanska VM-kvaltabellen och kvalificerar sig till slutspelet i november–december.

Castillos bakgrund har varit ifrågasatt i flera år efter att en större utredning kring spelarregistreringar i Ecuador visat att minst 75 unga spelare hade falska uppgifter om födelseplats och födelseår.

Till och med vice ordföranden i Ecuadors fotbollsförbund, Carlos Manzur, sade i fjol att man borde vara försiktig med att låta Castillo spela.

– Han är en en bra spelare. Men om det var upp till mig skulle jag inte använda honom i landslaget, jag skulle inte ta den risken, jag skulle inte riskera allt vi gör, sade Manzur, enligt New York Times.

Bolivia straffades

Senare det året presenterade en domstol i Ecuador dokument som styrkte Castillos nationalitet och tillät honom spela i landslaget.

– Vi anser att Fifa måste utreda detta noga. Vi håller oss alltid till regelboken och hoppas att andra förbund gör detsamma, säger Pablo Milad, ordförande i Chiles fotbollsförbund.

I kvalet till VM 2018 straffade Fifa Bolivia för att ha använt en icke godkänd spelare i två matcher. Chile tilldömdes då segern i ett av mötena med Bolivia.

KLIPP: Mer från VM-kvalet – här sköt Fernades Portugal till VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.