Chris lista: 5 nycklar mot Sjachtar Donetsk

Publicerad

Vad krävs för att Malmö FF ska vinna mot Sjachtar Donetsk? Chris Härenstam har koll. Här är hans fem nycklar.

1. Hålla ihop laget

Varje gång Malmö FF hamnat i problem under de tre inledande matcherna i gruppspelet i Champions League så har de olika lagdelarna (försvar, mittfält, forwards) hamnat för långt ifrån varandra. Nyckeln är att ligga tätt intill varandra och att jobba ihop i såväl djupledsspelet som sidledsspelet. Det lyckades Malmö med hemma mot Sjachtar Donetsk och i den andra halvleken mot Real Madrid. Gör laget det trångt för motståndaren är mycket vunnet.

 2. Markus Rosenberg

Han har varit i händelsernas centrum under lång tid. Inte bara för det röda kortet i den avslutande omgången i Allsvenskan utan även för sitt fina och vägvisande spel mot Sjachtar Donetsk och i kvalet till Champions League. Rosenberg var inte lyckosam borta mot PSG, bättre hemma mot Real Madrid. Hemma mot Sjachtar Donetsk senast i Champions League så visade han att han håller hög internationell klass när fokus ligger på rätt saker. Han måste upp på den nivån igen borta mot Sjachtar, annars blir det svårt för MFF.

Viktigast av allt är att han koncentrerar sig på fotboll och inte ådrar sig onödiga frisparkar och kort. En varning på Rosenberg i matchen mot Sjachtar blir kostsam. Då är han avstängd.

3. Oscar Lewicki och Enoch Kofi Adu

Orkar dom springa lika mycket i match efter match? Orkar dom hålla ihop de olika lagdelarna där de som centrala mittfältare är navet? Kan de hålla i bollen så att Malmö FF får andas samtidigt som motståndaren får jaga boll? Lewicki har under den senaste tiden visat prov på trötthet. Han verkar en aning sliten och det är inte konstigt med tanke på hur han matchats denna säsong.  Lewicki måste storspela borta mot Sjachtar.

Adu är på många sätt Malmös bäste spelare. Han läser spelet föredömligt. Han är den som är bäst på att hålla i bollen centralt i banan under pressade förhållanden. Han är kreativ och verkar orka springa hur mycket som helst. Helt klart en favorit.

4. Vladimir Rodic

Var direkt svag i den första halvleken senast mot Sjachtar Donetsk. Han var en risk varje gång han fick bollen och det märktes på tränare Åge Hareides kroppsspråk att han inte var nöjd med Rodic första halvlek. I den andra halvleken höll han i bollen, utmanade, spelade fram, ordnade frisparkar till Malmö och var raka motsatsen mot den spelaren vi såg i den första halvleken. Kan han spela bra i 90 minuter borta mot Sjachtar har Malmö goda chanser att göra mål.

5. Vänster ytterback

Konate eller Yotun? Vem av dem väljer Hareide? I Konate har vi en spelare som växer med uppgiften, en spelare som övertygat i Champions League, men som haft svårigheter i Allsvenskan. I den peruanske landslagsspelaren Yotun har vi en spelare som är bra i sin bollbehandling, men som har svårigheter i positionsspelet. Att döma av den förra matchen i Champions League bör Konate spela, men Yotun har en mycket större erfarenhet. Det får inte underskattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer