Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

174 skadade och 68 gripna efter kaoset vid CL-finalen

Uppdaterad
Publicerad

174 personer rapporteras ha skadats och 68 gripits vid kaoset utanför Stade de France i Paris under Champions league-finalen.

Parispolisen använde bland annat tårgas för att skingra folkmassorna i tumultet som bröt ut i samband med Champions league-finalen på Stade de France på lördagskvällen.

Enligt tidningen Le Parisien frihetsberövades 68 personer av polisen varav 39 sattes i förvar. Tidningen skriver vidare att 174 fotbollssupportar skadades lindrigt.

Matchen startade sent

Real Madrid vann Champions league-finalen mot Liverpool med 1–0. Men matchen kom i gång nästan 40 minuter försent på grund av oroligheter utanför arenan.

Säkerhetsstängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna.

Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

– Det var enorma köer, det har jag aldrig sett när jag har kommit till Stade de France under mer än tjugo år, säger en besökare till Le Parisien.

Flera personer klättrade också över staketen runt stadion och rusade mot ingången. Arrangörerna kritiseras för hur oroligheterna hanterades och händelserna lämnar inte bara en bitter eftersmak utan väcker också oro inför rugby-VM i Frankrike nästa år och inte minst sommar-OS 2024 i Paris då Stade de France är huvudarena.

”Största inom europeisk fotboll”

Liverpool har också begärt att händelsen utreds formellt. På sin hemsida skriver klubben:

”Vi är enormt besvikna på problemen med entrén till arenan och den bristande säkerheten, som Liverpool-fansen möttes av ikväll på Stade de France. Det här är den största matchen inom europeisk fotboll och supportrar ska inte behöva erfara de scener som vi sett ikväll”, lyder uttalandet.

KLIPP: Kulusevski sköt Tottenham till Champions League (22 maj)

UEFA Champions League

Liverpool logo

Liverpool

0 - 1

Real Madrid logo

Real Madrid

Stade de France, Paris Saint-Denis
Domare: Clément Turpin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.